Pri útoku v Afganistane zabili štyroch českých vojakov

V Afganistane v utorok zahynuli štyria českí vojaci a ďalší utrpel ťažké zranenia. ČTK to povedal generálny štáb českej armády.

08.07.2014 09:49 , aktualizované: 11:02
debata (80)

K tragédii došlo pri hliadke v okolí základne Bagram v afganskej provincii Parván, keď explodovalo improvizované výbušné zariadenie. Z radov českej armády sa obeťami útoku stali rotmajster vo veku 28 rokov, čatár vo veku 34 rokov a dva desiatnici vo veku 33 a 39 rokov. Pri výbuchu zahynulo aj dvanásť Afgancov. Zranený český vojak, 39-ročný rotmajster, bol po bezprostrednom ošetrení na mieste prevezený do americkej vojenskej nemocnice na základni Bagram.

Podľa agentúry AP útok spáchal samovražedný atentátnik a následne sa k nemu prihlásilo islamistické hnutie Taliban. Okrem štyroch vojakov pôsobiacich pod velením NATO je medzi obeťami desať afganských civilistov a dvaja afganskí policajti, dodala agentúra AP.

Pre českú armádu sa jedná o najväčšiu jednorazovú stratu v mierových misiách. Bilancia obetí armády ČR ​​v Afganistane po utorkovom atentáte vzrástla na deväť.

České ministerstvo obrany oznámilo, že v súvislosti s tragickou udalosťou v Afganistane minister obrany Martin Stropnický prerušil krátku zahraničnú dovolenku a vracia sa do Prahy.

Útok sa odohral v čase zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Afganistane. Väčšina aliančných síl sa chystá krajinu po dvanástich rokoch boja proti povstalcom z Talibanu opustiť.

Útočník prišiel údajne na bicykli

Agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokého policajného predstaviteľa provincie Parván napísala, že zabitých vojakov ISAF bolo dokonca šesť a že samovražedný atentátnik prišiel na miesto incidentu na bicykli. „Prišiel na bicykli a odpálil výbušniny, ktoré zabili desať miestnych civilistov, dvoch policajtov a šesť vojakov ISAF,“ tvrdil policajný dôstojník. Vojaci sa podľa neho vydali vyšetrovať dva dni starý incident, pri ktorom bola z jednej z miestnych dedín odpálená raketa, ktorá zasiahla vojenskú základňu v Bagrame.

Podľa agentúry DPA bola terčom útoku klinika v okrese Bagram. „Atentátnik napadol českých vojakov v okrese Bagram, keď tu boli navštíviť kliniku,“ citovala agentúra DPA hovorcu provinčnej vlády Vahíd Sádikkího.

Afganské ministerstvo vnútra podľa DPA oznámilo, že bezpečnostné zložky deň pred útokom začali pozemnú operáciu proti Talibanu v ôsmich provinciách na juhu a východe krajiny. Usmrtených bolo údajne 51 povstalcov a ďalších 38 ich bolo zranených.

Česká strážna rota pôsobí na základni Bagram v afganskej provincii Parván od vlaňajšieho októbra, súčasné zloženie je na misii od apríla do októbra. Základ stopäťdesiatčlennej jednotky, ktorá je operačne podriadená Američanom, tvoria príslušníci 41. mechanizovaného práporu zo Žatca a 43. výsadkového práporu z Chrudu. Dopĺňajú ich vojaci z ďalších deviatich útvarov a zariadení českej armády. Na začiatku júla malo Česko v misii ISAF v Afganistane 273 vojakov.

Vojaci českej strážnej roty hliadkujú dňom i nocou v okolí do 15 kilometrov od základe Bagram. Zameriavajú sa pritom najmä na miesta, odkiaľ povstalci odpaľovali rakety na základňu v minulosti. Jedného z českých vojakov strážnej roty pôsobiaceho na základni ocenil v júni za hrdinstvo v boji americký veliteľ Mark Sherkey, ktorý súčasne vyzdvihol aj celú jednotku a jej činnosť v oblasti.

Velenie českej armády rátalo už pred odchodom súčasnej roty s tým, že bude musieť v lete počítať so zvýšenou aktivitou povstalcov a teda aj väčším rizikom, než akému v mieste pôsobenia čelila predchádzajúca jednotka. „Najväčšie nebezpečenstvo tu predstavujú útoky nepriamou streľbou na základňu 107mm raketami a útoky na hliadky streľbou z ručných zbraní, RPG a samozrejme improvizované výbušné systémy,“ povedal podľa serveru www.army.cz v marci náčelník skupiny Vladimír Horák, ktorý patril k organizátorom záverečného cvičenia roty vo Vyškove.

Glváč vyjadril ľútosť nad stratou českých vojakov v Afganistane

Minister obrany Martin Glváč poslal sústrastný telegram ministrovi obrany Českej republiky Martinovi Stropnickému. Vyjadril v ňom ľútosť nad stratou mladých vojakov, ktorí plnili svoje úlohy v Afganistane. „V týchto pre Českú republiku ťažkých chvíľach mi dovoľte vyjadriť hlbokú solidaritu a prosím Vás, aby ste moju úprimnú sústrasť tlmočili príbuzným obetí. Som presvedčený, že sa na týchto vojakov bude navždy spomínať vďaka ich cennej a ušľachtilej misii s cieľom udržiavať mier a bezpečnosť v Afganistane a v našich krajinách,“ napísal Glváč českému ministrovi obrany.

V Afganistane zahynulo takmer 3500 vojakov z 29 krajín:
Krajina počet mŕtvych
USA 2335
Británia 453
Kanada 158
Francúzsko 86
Nemecko 54
Taliansko 48
Dánsko 43
Austrália 41
Polsko 38
Španielsko 34
Gruzínsko 27
Holandsko 25
Rumunsko 21
Turecko 14
Nový Zéland 11
Nórsko 10
Česko 9
Estónsko 9
Maďarsko 7
Švédsko 5
Slovensko 3
Lotyšsko 3
Fínsko 2
Jordánsko 2
Portugalsko 2
Albánsko 1
Belgicko 1
Južná Kórea 1
Litva 1
celkom 3444
80 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojaci