Abdulláh: Som víťaz afganských prezidentských volieb

Za víťaza afganských prezidentských volieb sa v utorok vyhlásil bývalý minister zahraničia Abdulláh Abdulláh, hoci predbežné výsledky oznámené v pondelok pripisovali víťazstvo exministrovi financií Ašrafovi Ghanímu.

08.07.2014 11:30
Abdulláh Abdulláh, Afganistan Foto: ,
Abdulláh Abdulláh
debata (3)

Afganská volebná komisia v pondelok oznámila, že podľa predbežných výsledkov druhého kola volieb zo 14. júna získal Ghaní 56,44 percenta hlasov a jeho súper Abdulláh 43,56 percenta hlasov. Upozornila pritom, že vzhľadom na veľký počet sťažností na priebeh volieb sa výsledok ešte môže zmeniť.

Abdulláh v utorok pred davom tisícov svojich stúpencov v Kábule podľa agentúry Reuters vyhlásil, že víťazom volieb je on. „Víťazom tohto kola volieb sme bez akýchkoľvek pochybností my. Sme pyšní, rešpektujeme hlas ľudu a sme víťazmi,“ povedal Abdulláh. Podľa agentúry AFP sa zvyšujú obavy, že sa volebný proces utopí v chaose.

Prezidentské voľby pritom mali vojsť do afganských dejín ako prvé demokratické odovzdanie moci. To by znamenalo zásadný krok k stabilite v období, keď sa Severoatlantická aliancia (NATO) chystá do konca roka z krajiny stiahnuť veľkú väčšinu vojakov.

Konečný oficiálny výsledok volieb majú oznámiť 22. júla. Do úradu potom bude nový prezident uvedený 2. augusta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #prezidentské voľby #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní