Tajfún Neoguri zasiahol súostrovie Okinawa, štyria ľudia sú zranení

Silný tajfún Neoguri podľa očakávania zasiahol v utorok japonské súostrovie Okinawa, no nie takou silou, ako sa predpokladalo. Priniesol však silný vietor, výdatné dažde a vysoké vlny.

08.07.2014 12:45 , aktualizované: 14:35
Okinawa, tajfún, počasie Foto:
Pred vetrom neochráni ani dáždnik.
debata

Miestne úrady vyzvali 480-tisíc obyvateľov, aby sa ukryli do bezpečia. Búrka priniesla silný vietor, ktorý dosiahol rýchlosť 120 km/hod, a výdatný dážď. V celej oblasti zrušili lety, školy zostali zavreté.

Pestovateľ manga kontroluje svoje skleníky...
Muž sa snaží prejsť ulicami mesta Naha.
+3Ulica mesta Naha na Okinawe.

Podľa polície štyria ľudia utrpeli zranenia, jeden rybár je nezvestný. Silný vietor spôsobil výpadok elektrickej energie, približne 50-tisíc domácností zostalo bez elektriny. Vietor vyvracal stromy, po ulici lietali konáre. Búrka však nespôsobila zatiaľ žiadne vážnejšie škody.

Japonský meteorologický ústav vydal už v pondelok dôrazné varovanie pred blížiacim sa tajfúnom, ktorý meteorológovia označili za výnimočne silnú búrku.

Tajfún s názvom Neoguri, čo v kórejčine znamená medvedík čistotný, sa postupne presunie na sever do vnútrozemia. Priamo v jeho ceste sa síce nenachádzajú žiadne jadrové elektrárne, nepriaznivé počasie by však mohlo zasiahnuť atómové zariadenia na ostrovoch Kjúšu a Šikoku.

Na Okinawe na nachádza americká vojenská základňa s približne 26-tisíc vojakmi. Zo základne Kadena evakuovali pred tajfúnom niekoľko lietadiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún #Okinawa #Neoguri