Chameneí odmietol obmedziť jadrový program

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Sejjed Alí Chameneí vyhlásil, že jeho krajina musí zvýšiť počet centrifúg na obohacovanie uránu na 190-tisíc kusov. To by pritom znamenalo desaťnásobný nárast oproti súčasnému stavu. Informovala o tom agentúra Reuters.

08.07.2014 13:35
Chamenei Foto:
Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.
debata

Vo Viedni sa pritom koná šieste kolo rokovaní o iránskom jadrovom programe, kde je spor o počet odstrediviek jednou z hlavných prekážok uzavretia konečnej dohody. Nové kolo rozhovorov sa začalo minulú stredu a do 20. júla by sa malo dospieť k trvalej dohode. S Iránom vyjednávajú Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko.

Vlani na jeseň sa im podarilo prinútiť Teherán k čiastočným ústupkom, čo umožnilo na šesť mesiacov zmierniť protiiránske sankcie. K ich úplnému zrušeniu je však potrebná trvalá dohoda. Chameneí vo svojej pondelkovej reči údajne pochválil iránsky jadrový program a vyslovil mu dôveru. Varoval vraj aj pred prílišnými ústupkami počas viedenských rokovaní. Takmer dvesto tisíc centrifúg podľa neho nie je potrebných hneď, za niekoľko rokov však bude tento počet nevyhnutný.

Irán v súčasnosti disponuje približne 19-tisíc centrifúgami na obohacovanie uránu, z nich zhruba 10-tisíc je v prevádzke. Obohatený urán je nevyhnutný pre palivo jadrových reaktorov, ale aj pre výrobu atómovej bomby. Vyjednávači preto pôvodne chceli, aby sa Irán technológie obohacovania vzdal úplne, čím by dokázal, že nestojí o atómovú bombu. Iránci si ale právo na obohacovanie uránu stále obhajujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program #Alí Chameneí