Bývalý eurokomisár obvinil Barrosa z vyštvania

Bývalý člen Európskej komisie (EK) John Dalli v pondelok obvinil úradujúceho predsedu výkonného orgánu EÚ Josého Manuela Barrosa z nespravodlivého konania voči jeho osobe, čo vyvrcholilo jeho prepustením.

08.07.2014 18:53
debata (6)

Maltský exminister John Dalli súdu povedal, že Barroso ho neprávom z komisie vyštval. Dôvodom vtedy boli podozrenia z korupcie a klientelizmu. Samotný Dalli však označil kontakty s lobistami za nevinné, pričom údajne sa s jedným stretol v hoteli, no bez vedomosti, o koho ide. Podľa jeho slov išlo preto o „manipuláciu a zveličenie“ faktov.

Barroso však súdu povedal, že nemal na výber a musel ho uvoľniť z funkcie. Podľa neho boli kontakty s vlastníkom baru a reštaurácii vo svetle jeho vplyvu na nový protifajčiarsky zákon „prinajmenšom bizarné“.

Niekdajší maltský minister a podnikateľ, ktorý bol v rokoch 2010 až 2012 eurokomisárom pre zdravie a ochranu spotrebiteľov, sa rozhodol odstúpiť z funkcie na základe správy protikorupčnej agentúry EÚ týkajúcej sa podozrivých okolností prípravy novej protitabakovej legislatívy. Dalli údajne vedel o konaní istého Malťana, ktorý výmenou za 60 miliónov eur ponúkal švédskej tabakovej firme svoje kontakty s eurokomisárom s cieľom dosiahnuť zmeny jej prospech.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #José Manuel Barroso #John Dalli