Hnutie Šabáb zaútočilo na prezidentský palác v Somálsku

V prezidentskom paláci v somálskom hlavnom meste Mogadišo vypukli ťažké boje. Do budovy vnikli islamistické milície z hnutia Šabáb.

08.07.2014 20:50
debata (1)

Prezident Hassan Sheikh Mohamoud sa ale údajne v budove nenachádza. Podľa spravodajcu BBC je prezident v rezidencii osobitného vyslanca OSN v Somálsku, ktorá sa nachádza v blízkosti letiska, nebezpečenstvo mu preto nehrozí.

Sprevádzala ho somálska vojenská polícia a v paláci zrejme bojujú vojaci Africkej únie. V budove pracuje viacero popredných štátnych úradníkov. Nie je jasné, či sa v paláci nachádza premiér a predseda parlamentu.

Podľa BBC začal útok tak, že islamisti odpálili bombu v aute pred palácom. „Dobyli sme niektoré časti takzvaného prezidentského paláca, boje stále pokračujú,“ oznámil hovorca Šabáb. Povstalci z hnutia napojenom na al-Kajdá stratili kontrolu nad somálsku metropolou pred tromi rokmi, útokmi však nešetria.

V sobotu explodovala bomba v aute v blízkosti parlamentu a zabila najmenej štyroch ľudí. Šabáb navyše avizoval, že atakov počas ramadánu pribudne. Islamisti bojujú proti somálskej vláde už niekoľko rokov v snahe zaviesť v krajine islamské právo šaría. Ich terčom sa často stávajú práve vládne, armádne a iné verejné budovy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #Šabáb