Plánoval exminister vydierať boháčov?

Napíšte knihu, na ktorej zarobíme tak, že sa nedostane do predaja. Toto bol údajne návod na zločinecký zisk niekdajšieho poľského vicepremiéra Romana Giertycha, ktorý zastával aj funkciu ministra školstva. Podozrenie vyplýva z prepisu tajnej nahrávky, ktorý zverejnil časopis Wprost.

09.07.2014 09:24
Roman Giertych Foto: ,
Roman Giertych čelí podozreniu, že sa chcel obohatiť vydieraním bohatých podnikateľov.
debata (1)

Rozhovor s Giertychom si pred tromi rokmi nahral Piotr Nisztor. Tento investigatívny novinár sa chystal napísať knihu o Janovi Kulczykovi, najbohatšom poľskom podnikateľovi. Dielo doteraz nevyšlo.

„Piotrek, moja konečná ponuka znie štyri stovky a desať pre…,“ zaznelo na nahrávke z úst Giertycha. Malo to znamenať, že Nisztorovi chcel dať 400-tisíc zlotých za kúpu autorských práv, čo bolo v prepočte viac ako 100-tisíc eur. Zároveň mu mal garantovať desať percent zo sumy od Kulczyka, ktorý by mu zaplatil za to, že dielo sa nedostane do tlačiarne.

Podľa Wprostu na nahrávke Giertych tiež nabádal novinára, aby sa pustil do písania kníh o ďalších podnikateľoch. Dokonca mu dával tipy, ako jeden z nich kedysi vraj pašoval šperky v konečníku.

Giertych, ktorý oznámil na jeseň 2007 odchod z politiky, popiera, že mal v roku 2011 zámer vydierať bohatých podnikateľov. Tvrdí, že u Nisztora iba sondoval možnosť zakúpiť autorské práva pre nemenovaného klienta. „Bola to len hra, aby sa zistilo, koľko chce Nisztor zarobiť,“ bráni sa Giertych.

Bývalý politik označil novinára za vydierača, pričom tvrdí, že preto s ním rokoval tak, ako vyplýva z nahrávky. Nisztor, naopak, vyhlasuje, že o predaj autorských práv Giertychovi nemal záujem.

Exminister je odhodlaný hnať Wprost pred súd. Povedal, že bude žiadať odškodné za poškodzovanie dobrého mena. Vysúdiť by chcel v prepočte viac ako 120-tisíc eur.

Giertych mal v politike povesť extrémistu. Vo vláde bol od mája 2006 do augusta 2007. Šéfoval ultrakatolíckej strane Liga poľských rodín. Homosexualitu označoval za chorobu a navrhoval zakázať potraty v celej Európskej únii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Roman Giertych