Letectvo vraj odrazilo útok separatistov na luhanskom letisku

Ukrajinské letectvo zničilo dva tanky a raketomet, ktoré proruskí separatisti nasadili do útoku na letisko v Luhansku na východe krajiny. Oznámila to agentúra Interfax. Letisko naďalej zostáva v rukách vládnych síl.

09.07.2014 18:40 , aktualizované: 22:00
debata (71)

„Ukrajinské letecké sily zasadili údery pozíciám teroristov na luhanskom letisku, obsadenom vojakmi. Výsledkom úderu bolo zničenie dvoch tankov a jedného raketometu Grad,“ uviedol šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytro Tymčuk, ktorého aj západné agentúry označujú za dobre informovaného znalca armádnych záležitostí.

Tymčukove slová podľa Interfaxu potvrdilo aj tlačové oddelenie armádnej operácie, podľa ktorého sa „v súčasnosti boj skončil a teroristi utrpeli značné straty“, na rozdiel od armády. Žiadne straty neutrpelo ani letectvo.

Už skôr agentúra Unian uviedla, že ľvovskí výsadkári na luhanskom letisku čelia masívnemu útoku separatistov. „V Luhansku ozbrojenci ostreľujú letisko z troch tankov a raketometom Grad,“ napísala agentúra s odvolaním sa na aktivistov neziskovej organizácie Pravda sprava, sledujúcich situáciu na mieste. Vraj tieto tanky v noci prešli hranicu z Ruska, a to spolu s konvojom privážajúcom muníciu.

Interfax s odvolaním sa na hovorcu ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrija Lysenka uviedol, že v Luhansku pri mínometnom ostreľovaní padli dvaja vojaci vládnych síl. Zraneného reportéra ukrajinskej televízie prepravil armádny vrtuľník do vojenskej nemocnice v Charkove, kde lekári označili stav pacienta za uspokojivý.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #letisko #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti