Francúzske aktivistky súdia za protest v parížskej katedrále

Skupinu deviatich aktivistiek feministického hnutia Femen v stredu predviedli pred súd v Paríži, kde sa majú zodpovedať z minuloročného protestu v miestnej Katedrále Notre-Dame s obnaženými poprsiami, ktorým chceli v krajine vyvolať polemiku o slobode prejavu.

09.07.2014 20:45
Paríž, Femen, feministky, súd, Francúzsko, Foto: ,
Inna Ševčenková (vľavo) hovorí s médiami na súde v Paríži.
debata (40)

Polonahé mladé ženy vo februári 2013 udierali do zvonu vystaveného vnútri chrámu, čo malo byť podľa nich vyjadrením hnevu voči katolíckej cirkvi pre jej odmietanie homosexuálnych manželstiev a zároveň „oslavou“ odstúpenia pápeža Benedikta XVI. Prokuratúra ich konanie hodnotí ako poškodzovanie majetku a požaduje, aby každá z účastníčok protestu zaplatila pokutu vo výške 1500 eur, zatiaľ čo cirkevný právnik hovorí o „náhrade morálnej a materiálnej ujmy“. Vynesenie rozsudku sa očakáva 10. septembra.

Vodkyňa hnutia Inna Ševčenková, ktorá pochádza z Ukrajiny a vo Francúzsku získala politický azyl, vyzýva na širšiu diskusiu o úlohe náboženstva vo Francúzsku ako sekulárnej krajine s rímskokatolíckymi koreňmi. „Náboženstvo je nedotknuteľná téma. Môžete diskutovať, o čom len chcete, no nemôžete spochybňovať existenciu Boha či poukazovať na absurdnosť uplatňovania náboženských pravidiel či tradícií v sekulárnom štáte,“ povedala novinárom pred súdnou sieňou.

Hnutie Femen a jeho vodkyňa Inna Ševčenková na... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Paríž, Femen, feministky, súd, Francúzsko, Hnutie Femen a jeho vodkyňa Inna Ševčenková na súde

Okrem aktivistiek súdia taktiež príslušníkov bezpečnostnej služby z katedrály, ktorí ženy odvliekli od zvona a podľa vyšetrovateľov sa na nich dopustili násilia. Prokuratúra pre nich navrhuje podmienečnú pokutu.

V roku 2012 vtrhli do katedrály v Moskve členky ruskej feministickej skupiny Pussy Riot, kde zaspievali „modlitbu“ proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi a jeho spojeniu s ruskou pravoslávnou cirkvou. Dve z aktivistiek následne strávili vo väzení 21 mesiacov za podnecovanie k náboženskej nenávisti, čo vyvolalo pobúrenie v mnohých západných krajinách vrátane Francúzska.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #aktivisti #kostol #Paríž #feminizmus