Súd v USA opäť odložil proces so strelcom z denverského kina

Americký súd opäť odložil začiatok procesu s Jamesom Holmesom, ktorý je obvinený zo zastrelenia 12 ľudí v denverskom kine v roku 2012. Súd sa mal pôvodne začať 14. októbra, nový termín oznámia 22. júla.

09.07.2014 21:10
James Holmes, Colorado, Denver, strelec, vrah, súd Foto: ,
Strelec z denverského kina Aurora James Holmes na súde.
debata (2)

Sudca Carlos Samour v stredu vysvetlil svoje rozhodnutie tým, že lekári potrebujú viac času na preverenie Holmesovho psychického stavu. Ak by Holmes bol uznaný za nepríčetného, vyhol by sa trestu smrti, ktorý žiada prokuratúra.

„Súd nemal na výber iné ako vyhovieť žiadosti odborníkov,“ uviedol Samour. „Je to zložitý a rozsiahly prípad, preto je dôležité, aby druhé vyšetrenie bolo dostatočné a úplné.“

Holmesa na žiadosť súdu vyšetrovali psychiatri už vlani. Celá správa o ich práci, ktorá dospela k záveru, že strelec bol nepríčetný, síce zverejnená nebola, ale prokuratúra posudok označila za „nekompletný a neprimeraný“. Súd jej argumenty uznal a tento rok vo februári nariadil druhé vyšetrenie.

Teraz coloradský psychiatrický inštitút v Pueble informoval súd o tom, že terajšie dôkladné vyšetrenie bude časovo náročnejšie kvôli rozsiahlejšej dokumentácii, ktorá musí byť preverená, a tiež kvôli psychologickým rozhovorom a testom.

Proces s Holmesom bol odložený opakovane, naposledy súd začiatok pojednávania presunul z marcového termínu na október.

Holmes v júli 2012 navštívil premiéru filmu zo série o Batmanovi, asi dvadsať minút po začiatku predstavenia ale núdzovým východom vyšiel von. Po chvíli sa vrátil do sály oblečený v čiernom, v plynovej maske a s helmou. Niektorí z divákov vo vypredanej sále si mysleli, že je súčasťou produkcie. Čoskoro však Holmes vhodil do sály dva granáty so slzným plynom a začal strieľať. Po asi 15 minútach ho bez odporu zatknutkla polícia.

Holmes tvrdí, že bol pri čine nepríčetný, a preto sa cíti nevinný. Ak by súd jeho nepríčetnosť uznal, vyhol by sa trestu smrti a strávil by pravdepodobne zvyšok života v liečebni. Holmes bol po svojom zadržaní už niekoľkokrát hospitalizovaný, údajne aj preto, že sa vo väzobnej cele pokúsil o samovraždu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #denver #kino #strelec #James Holmes