Juncker pre seba skladá väčšinu

Získa zo sľubov budúceho predsedu eurokomisie niečo aj Slovensko? Jean-Claude Juncker po nominácii lídrami EÚ potrebuje na potvrdenie svojho postu ešte dostať väčšinu hlasov v Európskom parlamente (EP).

10.07.2014 08:43
Jean-Claude Juncker, Európska komisia, EÚ Foto: ,
Jean-Claude Juncker.
debata

Je to minimálne 376 poslancov. Zdá sa, že súčasťou dohody medzi ľudovcami a socialistami, čo sú najväčšie kluby v EP, bude aj to, že ľavica v Junckerovej komisii dostane dôležitý post, ktorý zahŕňa hospodárske a menové záležitosti a euro. Informoval o tom portál EurActiv.

V tom prípade by mohol byť v hre aj súčasný slovenský podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. O ňom predseda vlády Robert Fico viac ráz zopakoval, že je kandidátom Bratislavy do budúcej eurokomisie. Slovensko sa zároveň uchádza o dôležité ekonomické portfólio.

Šefčovič však čelí konkurencii. V bruselskom zákulisí sa hovorí, že o hospodárske a menové záležitosti sa môže uchádzať aj francúzsky exminister financií Pierre Moscovici či holandský šéf finančného rezortu a terajší predseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Hoci Juncker by mal mať väčšinu hlasov v euroaparlamente zabezpečenú, jeho stretnutia s predstaviteľmi poslaneckých klubov ukazujú, že nič neberie na ľahkú váhu. EP o predsedovi eurokomisie rozhoduje 15. júla.

"Európsky parlament využíva takmer každú príležitosť, aby zaznel jeho hlas a aby vyzeral ako inštitúcia, s ktorou je potrebné počítať a brať do úvahy,“ pripomenul pre Pravdu Emmanuel Sigalas, expert na politiku EÚ z viedenského Inštitútu pre postgraduálne štúdie. "Bude tiež veľmi zaujímavé sledovať, čo sa stane v EP v súvislosti s tým, že je ňom viac euroskeptických poslancov. Predpokladám, že europarlament preto zmiermi prointegračnú agendu,“ uviedol Sigalas.

Aj Juncker pritom skúša získať i podporu euroskeptickejších poslancov. Luxemburský expremiér hovorí, že nie je eurofederalista.

"Snažím sa vysvetliť svoj prípad. Objasňoval som svoju skutočnú povahu,“ uviedol Juncker podľa EurActiv po stretnutí so skupinou Európskych konzervatívcov a reformistov. Do tohto klubu patrí aj Konzervatívna strana britského premiéra Davida Camerona. Ten spoločne s maďarským predsedom vlády Viktorom Orbánom hlasoval v Európskej rade proti Junckerovi.

Budúci predseda EK však zdôrazňuje, že nechce, aby Británia odišla z Európskej únie. Londýn chce rokovať o presune niektorých právomocí z Bruselu a o reforme EÚ.

"V princípe nehovorím nie návratu kompetencií. Ak s tým budú súhlasiť ostatní, dôjde k tomu,“ citoval Junckera denník Guardian.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Jean-Claude Juncker