KGB chcela v Prahe uniesť dvoch literátov

Medzi sovietske ciele akcií proti demokratizácii v Československu na jar 1968 patrili dôležité osoby s vplyvom v spoločnosti.

10.07.2014 09:02
debata (12)

Vyplýva to z dokumentov, ktoré získala agentúra ČTK z univerzity v Cambridgei, kde sprístupnili časť záznamov o tajných operáciách Moskvy v období komunizmu. Informácie preniesol na Západ prebehlík KGB Vasilij Mitrochin, zverejňujú sa až po jeho smrti.

Sovietska tajná služba (známa pod skratkou KGB) sa zameriavala na spisovateľov, pracovníkov médií, nekomunistických politikov a členov univerzitných kruhov. Akcia s názvom Progres mala slúžiť na potlačenie Pražskej jari. Riaditeľ KGB Jurij Andropov schválil vyslanie 15 skúsených agentov. Mali prenikať do „nepriateľského prostredia“ a prinášať správy o plánoch „reakčných kruhov“.

zväčšiť Zápisky Vasilija Mitrochina, bývalého... Foto: SITA/AP
KGB, Mitrochin Zápisky Vasilija Mitrochina, bývalého pracovníka sovietskej tajnej služby KGB, sprístupnilo Churchillovo archívne stredisko.

Na zoznam záujmových osôb boli zaradení napríklad známi spisovatelia Milan Kundera, Pavel Kohout a Eduard Goldstücker. V mediálnej oblasti to boli hlavne šéf televízie Jiří Pelikán a zástupca šéfredaktora Rudého Práva Zdislav Šulc.

Každý z agentov mal dostávať odmenu 300 amerických dolárov a navyše mal mať hradené náklady na ubytovanie a dopravu. V Mitrochinovom zozname sú uvedené pod krycími menami. Pri niektorých je uvedené aj konkrétne zadanie. Dvaja agenti napríklad dostali adresy a mapy bydlísk literárneho vedca Václava Černého a spisovateľa Jana Procházku. Dostali za úlohu vylákať ich do automobilu pod zámienkou, že im hrozí nebezpečenstvo a uniesť ich. Akcia, ktorá sa mala uskutočniť v máji 1968, sa však skončila neúspešne.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #agent KGB #KGB