Separatisti vraj zvažujú evakuáciu obyvateľov Donecka

Vodcovia proruských separatistov vo východoukrajinskom Donecku vo štvrtok dali najavo odhodlanie ubrániť mesto s miliónom obyvateľov pred ofenzívou ukrajinskej armády. Podľa agentúry AFP zároveň uviedli, že zvažujú evakuáciu veľkej časti jeho obyvateľov.

10.07.2014 11:36 , aktualizované: 20:50
Ukrajina, Doneck, Foto: ,
Ozbrojený proruský separatista na kontrolnom stanovišti v ukrajinskom meste Doneck.
debata (128)

„Nepriateľ sa snaží obkľúčiť Doneck zo všetkých strán. Sme pripravení brániť Doneck a doneckú aglomeráciu, nedovoliť súperovi vstúpiť do mesta alebo ho obkľúčiť,“ povedal vo štvrtok „minister obrany“ povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Igor Strelkov na tlačovej konferencii.

Zároveň tvrdil, že má dostatok „rezerv“ pokiaľ ide o mužov aj materiál. Podľa neho sa v posledných dňoch pripojilo k separatistom „viac ako tisíc dobrovoľníkov“.

Kyjevská vláda, ktorá začala „protiteroristickú operáciu“ proti separatistom na východe krajiny, po opätovnom dobytí niekoľkých lokalít v oblasti zdôraznila svoj ​​zámer obkľúčiť obe významné mestá v regióne, teda okrem Donecka tiež Luhansk s pol miliónom obyvateľov v susednej oblasti.

„Premiér“ doneckých vzbúrencov Alexandr Borodaj tiež hovoril o odhodlaní brániť sa. „Budeme brániť územie DNR (Doneckej ľudovej republiky) proti okupácii,“ povedal Borodaj na tlačovej konferencii. Borodaj vo štvrtok tiež nadhodil možnosť evakuácie „desiatok tisíc alebo stoviek tisíc“ ľudí z Donecka pred postupujúcimi ukrajinskými silami.

Borodaj, ktorý netají, že je Rus, vo štvrtok vyhlásil, že v blízkom čase sa spolieha na zásah Ruska do konfliktu. „Rusko nám už dáva obrovskú podporu vo forme dobrovoľníkov alebo humanitárnej pomoci, a myslím si, že sa to bude ďalej zvyšovať,“ povedal.

Armáda pri bojoch na Ukrajine prišla o ďalších vojakov

Pri pokračujúcich bojoch na východe Ukrajiny prišli vládne sily o ďalších vojakov. Od stredajšieho večera traja zahynuli a 27 bolo zranených.

Vo štvrtok ráno to oznámilo tlačové stredisko vojenskej operácie vedené proti proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti. Od začiatku operácie už zomrelo 173 vojakov a 446 bolo zranených.

Ozbrojený proruský separatista na kontrolnom... Foto: Reuters, MAXIM ZMEYEV
Ukrajina, separatisti Ozbrojený proruský separatista na kontrolnom stanovišti v ukrajinskom meste Doneck.

Dvaja vojaci v stredu neskoro večer zahynuli a šesť utrpelo zranenia, keď ich obrnený transportér narazil pri obci Červona zora v Doneckej oblasti na mínu. Ďalší príslušník armády prišiel o život a traja boli zranení pred polnocou pri obci Muratov v Luhanskej oblasti. Na ich nákladné vozidlo tam zo zálohy spustili paľbu guľometom povstalci.

Rebeli ostreľovali mínometmi a ručnými zbraňami obec Dovžanskyj a rovnomenný hraničný prechod. Pri streľbe z obce Birjukov utrpelo zranenia sedem vojakov, z toho dvaja vážne.

Šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytro Tymčuk vo štvrtok vo svojom obvyklom rannom prehľade nočných udalostí uviedol, že „teroristi“ pri ústupe všetko zaminovávajú. Predovšetkým komunikácie, aby sťažili postup vládnych síl, ale aj rôzne objekty vrátane domov.

Galina Bogdanova v jej zničenom dome v Slaviansku Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Ukrajina, Slaviansk Galina Bogdanova v jej zničenom dome v Slaviansku

V tejto súvislosti informoval o ďalšom vyradení armádneho obrneného transportéra, ktorý na nastraženú výbušninu najazdil takisto v oblasti obce Červona zora. Zranených pritom bolo päť vojakov.

Pod paľbu sa počas noci podľa Tymčuka dostalo ďalších päť kontrolných stanovíšť jednotiek „protiteroristickej operácie“ v Doneckej aj Luhanskej oblasti. Zranenie pritom utrpel len jeden vojak. Žiadne straty vládne sily neutrpeli pri ostreľovaní ich pozícií pri obci Metalist blízkosti Luhansk raketometmi. Všetky strely vraj ciele minuli.

Vládne sily od soboty vytlačili povstalcov z mnohých miest a obcí. Rebeli sa sťahujú do správnych stredísk oboch oblastí, Donecka a Luhanska, v ktorých sa chcú postaviť na tvrdý odpor. Vodcovia doneckých vzbúrencov sa pritom vyhrážajú, že sa nemienia len brániť, ale chystajú „tvrdý protiúder“. Chcú na to vytvoriť žoldniersku armádu.

Rusko protestovalo proti údajnému ostreľovanie svojho prechodu

Moskva vo štvrtok v Kyjeve protestovala proti údajnému delostreleckému ostreľovaniu ruského pohraničného prechodu Gukovo ukrajinskou armádou. Na prechode vraj v čase ostreľovanie bolo asi 230 ukrajinských utečencov, obete ale nie sú hlásené. Ruská diplomacia varovala, že ak sa takýto incident bude opakovať, „ponesú všetku zodpovednosť za následky kyjevské úrady“.

Za nové prímerie na východe Ukrajiny sa podľa Kremľa vyslovili v telefonickom rozhovore vedúci predstavitelia Ruska, Nemecka a Francúzska. Podľa agentúry AFP ale francúzsky prezident Françoise Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová hlavne vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby vyvinul tlak na separatistov s cieľom dosiahnuť „účinné rokovania“ a aby Rusko lepšie strážilo svoje hranice s Ukrajinou.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti