Putin, Hollande a Merkelová vraj chcú na Ukrajine nové prímerie

Vedúci predstavitelia Ruska, Nemecka a Francúzska sa zhodli, že na východe Ukrajiny je potrebné nové prímerie. Počas telefonického rozhovoru tiež vyzvali k novým rozhovorom o riešení krízy.

10.07.2014 14:51
François Hollande, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande vraj žiadali, aby ruský prezident vyvinul tlak na separatistov s cieľom prinútiť ich k skutočnému rokovaniu.
debata (54)

Informovala o tom tlačová služba Kremľa. Podľa agentúry AFP ale francúzsky prezident a nemecká kancelárka hlavne vyzvali Putina, aby zatlačil na separatistov s cieľom dosiahnuť „účinné rokovanie“ a aby lepšie strážil hranice.

„Ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Françoise Hollande sa počas telefonického rozhovoru vyslovili pre čo najrýchlejšie obnovenie režimu zastavenia paľby na Ukrajine a pre stretnutie kontaktnej skupiny za účasti protestujúcich regiónov,“ citovala agentúra ITAR-TASS z vyhlásenia vydaného tlačovou službou Kremľa.

Komuniké Elyzejského paláca zdôrazňuje, že prezident a kancelárka „žiadali, aby prezident Putin vyvinul všetok nevyhnutný tlak na separatistov s cieľom prinútiť ich k skutočnému rokovaniu“. Zároveň ho vyzvali, aby prijal konkrétne opatrenia, ktoré umožňujú monitorovanie rusko-ukrajinských hraníc.

Kyjev sa opakovane sťažuje, že proruským vzbúrencom prichádza z Ruska pomoc – noví bojovníci, výzbroj, vrátane tankov a obrnených transportérov.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #Ukrajina