Berlín vyhostil šéfa tajných služieb USA pôsobiacich v krajine

Nemecká vláda v reakcii na najnovšiu špionážnu aféru vykázala z krajiny hlavného zástupcu amerických tajných služieb pôsobiacich v Nemecku. Podľa agentúry AP to vo štvrtok oznámil šéf nemeckého parlamentného výboru pre kontrolu tajných služieb Clemens Binniger. Nemecké úrady predtým odhalili dvoch Nemcov pracujúcich údajne pre tajné služby USA.

10.07.2014 15:45 , aktualizované: 18:10
debata (14)

Berlín k vykázaniu šéfa amerických spravodajcov pristúpil aj napriek tomu, že nemecký minister vnútra Thomas de Maizière vo štvrtok označil závažnosť špionážnych informácií získaných Spojenými štátmi slovom „smiešne“.

Binniger oznámil, že vláda reagovala na trvajúcu americkú neochotu pomôcť s vysvetlením rôznych obvinení, počnúc aférou okolo americkej tajnej služby NSA a končiac „poslednými incidentmi“.

Počas posledných desiatich dní bol v Nemecku jeden muž zatknutý a proti druhému bolo začaté vyšetrovanie; obaja sú podozriví, že vykonávali špionáž pre cudziu rozviedku. Podľa médií sú podozriví z odovzdávania tajných informácií Spojeným štátom. Údajný dvojitý agent zatknutý minulý týždeň bol pracovníkom Spolkovej spravodajskej služby (BND). Druhý podozrivý, u ktorého úrady tento týždeň vykonali domovú prehliadku, pracoval na nemeckom ministerstve obrany.

Už predtým nemecko-americké vzťahy narušila aféra okolo masového sledovania elektronickej a mobilnej komunikácie americkou tajnou službou NSA, ktorej pozornosti údajne neunikol ani mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej.

USA zdôraznili potrebu spolupráce s Nemcami

Biely dom v reakcii na štvrtkovú správu o vyhostení predstaviteľa amerických tajných služieb z Berlína vyhlásil, že je nevyhnutné, aby Spojené štáty a Nemecko ďalej úzko spolupracovali. Uviedla to agentúra Reuters. Podobné vyhostenie je podľa komentárov medzi západnými spojencami neobvyklé.

„Videli sme tieto správy a údajný špionážny prípad nekomentujeme. Avšak náš vzťah v rovine bezpečnosti a spravodajstva s Nemeckom je veľmi dôležitý a zaisťuje Nemcom a Američanom bezpečie,“ povedala podľa Reuters hovorkyňa Bieleho domu Caitlin Haydenová. Je podľa nej nevyhnutné, aby spolupráca medzi americkou a nemeckou vládou pokračovala vo všetkých oblastiach.

„Žiadosť (o opustenie krajiny) bola vznesená vo svetle súčasného vyšetrovania najvyšším štátnym zástupcom a otázok, ktoré sa v posledných mesiacoch vznášajú nad činnosťou amerických tajných služieb v Nemecku,“ uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NSA #USA #špionáž #Berlín #tajné služby