Izraelské nálety na Gazu majú podľa Palestínčanov 84 obetí

Izraelské nálety proti cieľom radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy si za posledné tri dni vyžiadali 81 mŕtvych a vyše 550 zranených. Medzi mŕtvymi je vraj 22 detí a 15 žien. S odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva to uviedol izraelský denník Haaretz.

10.07.2014 17:30 , aktualizované: 22:10
Palestína, Pásmo Gazy, Palestínčania, Izrael,... Foto: ,
Palestínčania nesú telo 3-ročného Mohammeda Mnassraha pri pohrebe v utečeneckom tábore Maghazi, v pásme Gazy. Mohammed bol zabitý spolu s rodičmi a ročným bratom v ich rodinnom dome počas izraelského leteckého útoku, povedali príbuzní.
debata (19)

Izraelský súd v stredu nariadil prepustenie troch zo šiestich podozrivých z únosu a vraždy palestínskeho chlapca Muhammada abú Chudajra. Údajne boli súčasťou skupiny, ktorá akciu vykonala, priamo sa jej ale nezúčastnili. Hamas zverejnil podmienky pre uzavretie prímeria, podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua však prímerie „nie je na programe dňa“.

Traja zo šiestich podozrivých sa k vražde šestnásťročného Palestínčana priznali. Podľa denníka Haaretz ide o tridsaťročného muža a dvoch maloletých chlapcov. Chudajra uniesli minulú stredu vo východnom Jeruzaleme a podľa výsledkov pitvy bol upálený zaživa. Za hlavný motív vraždy polícia naďalej považuje pomstu za predchádzajúcu smrť troch izraelských študentov.

V noci zahynulo pri nálete doteraz najviac civilov

Pri jednom z nočných náletov na Pásmo Gazy vo štvrtok údajne zahynulo sedem civilistov vrátane piatich detí, čo je podľa agentúry Reuters počas terajšej izraelskej ofenzívy doteraz najvyššia bilancia v rámci jediného útoku. Palestínske ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že zhruba dve tretiny všetkých obetí náletov tvoria civilisti.

Podľa hovorcu izraelského ministerstva zahraničia strieľa Hamas rakety „z domov, ulíc a štvrtí, v ktorých žijú civilisti, a vystavuje ich tak nebezpečenstvu odvetných útokov“.

Izrael vracia údery

Izrael náletmi reaguje na pokračujúce palestínske ostreľovanie Izraela raketami. Vláda židovského štátu tvrdí, že radikáli odpálili viac než 250 striel. Vo štvrtok ráno zachytil protiraketový systém Iron Dome päť striel nad Tel Avivom. Ostreľovanie si doteraz nevyžiadalo žiadne vážne zranenia, v južných oblastiach krajiny ale ochromilo život.

Podľa DPA ostreľujú Palestínčania z Pásma Gazy tiež jedinú izraelskú atómovú elektráreň v Dimone v Negevskej púšti na juhu Izraela. Od stredy do jej okolia dopadli prinajmenšom tri rakety, niekoľko ich zachytil obranný systém Iron Dome.

Hamas komunikoval podmienky prímeria

Ozbrojené krídlo hnutia Hamas, brigády Kásam, zverejnili podmienky, za ktorých by boli ochotné pristúpiť na prímerie s Izraelom. Okrem ukončenia blokády Pásma Gazy a vojenských operácií na palestínskych územiach je to tiež prepustenie zatknutých Palestínčanov a ukončenie „sabotážnych akcií“ proti zmiereniu Hamasu s Fatahom.

Izrael by vraj mal tiež prestať klásť prekážky proti uskutočneniu výplaty 42-tisíc zamestnancov Hamasu v Pásme Gazy. Izrael vraj naopak žiada ukončenie ostreľovanie svojho územia a nastolenie pokoja.

Netanjahu: zmierenie nie je aktuálne

Premiér Benjamin Netanjahu však vo štvrtok v zahraničnom výbore parlamentu vyhlásil, že prímerie nie je na programe dňa. Odmietol tu zároveň návrh na odstrihnutie Pásma Gazy od dodávok vody a elektriny. „Nemôžeme urobiť to, čo urobili Rusi Čečencom,“ dodal premiér.

Nálety Izraela na Pásmo Gazy vyvolali protesty v mnohých moslimských krajinách. V Jordánsku napadli asi tri stovky demonštrantov izraelské veľvyslanectvo, miestnej polícii sa však podarilo dav odraziť. Egypt otvoril pre zranených Palestínčanov hraničný prechod s Pásmom Gazy v Rafahu. Ten bol pritom od júna úplne uzavrený.

Izraelský premiér Netanjahu v pondelok naznačil, že Izrael by mohol siahnuť k pozemnej operácii. Vláda už schválila povolanie 40-tisíc záložníkov. Podľa armádneho hovorcu Petera Lernera ich polovica už nastúpila do služby. Zdôraznil ale opäť, že pozemná ofenzíva je „poslednou možnosťou“. O situácii v krajine rokuje vo štvrtok aj Bezpečnostná rada OSN.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Rakety #Benjamin Netanjahu #Fatah