OSN evakuovala kvôli bezpečnosti z Líbye zamestnancov

Organizácia Spojených národov (OSN) kvôli zhoršenej bezpečnostnej situácii evakuovala z Líbye desiatky zamestnancov svojej misie. S odvolaním sa na hovorcu misie OSN o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

10.07.2014 21:00
debata (4)

Líbya sa borí s chaosom už od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Na jeho zvrhnutí sa podieľali milície, ktoré teraz odmietajú zložiť zbrane. Obeťami násilností sa od januára údajne stalo už viac ako 300 ľudí po celej krajine.

„Vrátia sa, až keď sa bezpečnostná situácia zlepší,“ uviedol hovorca Podpornej misie OSN v Líbyi (UNSMIL) Sámir Ghattás. O koľko zamestnancov ide, ale nespresnil. „Urobíme však všetko pre to, aby sme s ľuďmi, ktorí v ​​krajine zostanú, pokračovali v našej misii,“ dodal.

Misia UNSMIL vznikla v roku 2011 a skladá sa z 200 odborníkov, ktorí majú novým líbyjským úradom pomáhať budovať demokratické inštitúcie. Väčšina členov misie sú Líbyjčania a odborníci z ďalších arabských štátov.

Časti Líbye od zvrhnutia Kaddáfího ďalej ovládajú ozbrojené milície. O moc bojujú okrem iného s islamskými islamskými militantmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #OSN