Turecko právne upravilo mierové rokovania s Kurdmi

Turecký parlament schválil vo štvrtok právny rámec pre mierové rokovania s kurdskými militantmi. Ide o dôležitý krok smerom k ukončeniu troch desaťročí konfliktu len mesiac pred prezidentskými voľbami.

10.07.2014 22:45
Turecko, premiér, Recep Tayip Erdogan Foto: ,
Recep Erdogan
debata

Zákon by mohol získať voličov premiérovi Erdoganovi, ktorý dúfa v podporu Kurdov pri svojich snahách stať sa prvým priamo zvoleným prezidentom Turecka. Prezidentské voľby v krajine sa uskutočnia 10. augusta.

Turecko, člen NATO, začalo mierové rokovania s väzneným vodcom kurdských militantov Abdullaha Öcalana v roku 2012. Tridsaťročné povstanie si vyžiadalo už najmenej 40-tisíc obetí. Až doteraz však bolo len zopár právnych ustanovení na vyjednávanie s Öcalanovou Kurdskou stranou pracujúcich (PKK). Tú turecké úrady, Európska únia aj Spojené štáty označujú za teroristickú organizáciu.

Nový zákon bude chrániť pred stíhaním tých, ktorí budú zapojení do odzbrojovania a reintegrácie kurdských povstalcov. Dá tiež právnu ochranu stretnutiam zameraným na ukončenie krviprelievania. Prokurdskí politici už takýto zákon dlho požadovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan