Izraelská vláda schválila prímerie, Hamas ho odmietol

Izraelská vláda schválila prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré predložil Egypt. Oznámil to úrad premiéra Benjamina Netanjahua.

15.07.2014 07:29 , aktualizované: 13:56
debata (17)

V egyptskom návrhu je stanovené, aby pokoj zbraní zavládol od 8:00 SELČ. Prímerie tak bolo z izraelskej strany schválené len pár minút pred týmto termínom, uviedla agentúra Reuters.

Palestínske hnutie Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy, návrh na prímerie odmieta. Pre agentúru AP to uviedol hovorca hnutia Samí abú Zuhra s tým, že návrh je pre nich „neprijateľný“.

Popredný predstaviteľ Hamasu Ismail Haníja pred tým síce naznačil, že nádej na prímerie existuje, hovorca tejto radikálnej politickej organizácie Fauzi Barhúm ale následne povedal, že zavedenie pokoja zbraní bez celkovej dohody nie je pravdepodobné. Brigády Kásam už skôr ohlásili, že o prímerie nestoja.

„Nikto nás oficiálne a ani neoficiálne kvôli prímeriu, o ktorom médiá informovali, neoslovil. Ak je obsah návrhu pravdivý, je to kapitulácia, čo absolútne odmietame,“ citovala AFP z vyhlásenia ozbrojeného krídla Hamasu. „Naša bitka s nepriateľom ešte zosilnie,“ dodali brigády Kásam.

Liga arabských štátov aj Spojené štáty pritom obe znepriatelené strany vyzvali na pristúpenie egyptského plánu. Egypt navrhuje okamžité ukončenie vojenských akcií a otvorenie hraničných priechodov do Pásma Gazy za účelom zásobovania obyvateľstva. Po 48 hodinách by následne chcel Egypt v Káhire sprostredkovať ďalšie nepriame rozhovory oboch strán konfliktu.

Netanjahu: Príležitosť na demilitarizáciu Pásma

Izrael v návrhu prímeria s palestínskymi militantmi v Pásme Gazy vidí príležitosť odstrániť z územia rakety používané pri cezhraničných útokoch, v prípade ich pokračovania je však pripravený rozšíriť vojenskú ofenzívu, ktorá trvá už osem dní. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to vyhlásil po tom, ako jeho kabinet v utorok schválil návrh egyptských sprostredkovateľov, zatiaľ čo raketová paľba z Pásma Gazy neutícha, hoci dokument predpokladal obojstrannú „deeskaláciu“ násilia ešte v dopoludňajších hodinách.

„Súhlasili sme s egyptským návrhom, aby sme dali príležitosť na demilitarizáciu Pásma (Gazy) diplomatickými prostriedkami… Ale ak Hamás neprijme návrh prímeria, čo, ako sa zdá, aj urobí, Izrael bude mať úplné medzinárodné oprávnenie rozšíriť vojenskú operáciu, aby docielil požadovaný pokoj,“ povedal Netanjahu pred novinármi.

Na izraelský Ejlat dopadli rakety z Egypta

Prvýkrát počas súčasného konfliktu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas dopadli na izraelské čiernomoské prístavné mesto Ejlat rakety. Strely, ktoré boli zrejme vypálené z Egypta, zranili niekoľko ľudí.

Boje, ktoré vstúpili do ôsmeho dňa, by v utorok mohli prestať, ak Hamas aj Izrael prijmú egyptský návrh na pokoj zbraní. Brigády Kásam, ozbrojené krídlo Hamasu, ale podľa agentúry AFP prímerie odmietajú a varujú pred zintenzívnením bo­jov.

Na Ejlat, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou s plážami a hotelovými komplexmi, mierili tri rakety. Jedna dopadla na otvorené priestranstvo pred Ejlat, zvyšné dve už mesto zasiahli. Jedna zo striel zasiahla zaparkované vozidlo. Pri útoku črepiny ľahko zranili päť ľudí, ďalších desať osôb lekári ošetrili po prekonanom šoku, napísal denník Haarec.

Ejlat na egyptsko-jordánskom pomedzí počas terajších stretov terčom ostreľovania doteraz nebol, v minulosti ho ale radikáli ostreľovali z Egypta. Niektorí armádni predstavitelia uviedli, že tak tomu bolo aj teraz.

Izraelské nálety si na palestínskej strane údajne vyžiadali vyše 180 mŕtvych, prevažne civilistov, a takmer 1 300 zranených. Izrael doteraz neohlásil žiadnu obeť, iba niekoľko zranených. V kritickom stave je napríklad desaťročný chlapec, ktorého raketa zranila v Negevskej púšti. Palestínski radikáli vypálili na Izrael vyše 700 rakiet.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Egypt #Palestína #Hamas