Nový britský šéf diplomacie by úniu nevolil

Britský premiér David Cameron mení pred budúcoročnými voľbami vládu. Dotklo sa to aj postu ministra zahraničných vecí. Williama Haguea v kresle šéfa britskej diplomacie nahradí doterajší minister obrany Philip Hammond.

16.07.2014 11:47
Philip Hammond Foto: ,
Nový britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.
debata (2)

Konzervatívny politik vlani povedal, že ak by sa mal v referende rozhodnúť, či podporí členstvo krajiny v Európskej únii, povedal by nie. Zdôvodnil to tým, že by za EÚ nemohol hlasovať v podobe, ako vyzerá teraz.

"Hammond je dôveryhodný spojenec a v úlohách na ministerstvách dopravy a obrany Camerona presvedčil,“ vysvetlil premiérov krok Peter Snowdon, expert na britskú politiku. "Neskrýva svoje euroskeptické presvedčenie. Jednoznačne však podporuje Cameronovu stratégiu rokovať o zmenách vo vzťahu medzi Britániou a EÚ,“ povedal pre Pravdu Snowdon.

"Od Camerona je to aj podaná olivová ratolesť pravicovému krídlu Konzervatívnej strany a snaha prilákať si voličov euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP),“ uviedol pre Pravdu britský politológ Robin Pettitt z univerzity v Kingstone.

Do svojho širšieho vládneho tímu pozval Cameron tri nové ženy. "To je zase snaha ukázať pred voľbami konzervatívcov ako relatívne čerstvú, omladenú stranu,“ reagoval Pettitt. V predvolebných prieskumov zatiaľ v Británii vedú opoziční labouristi. Cameron voličom sľúbil, že v roku 2017 usporiada referendum o budúcnosti krajiny v Európskej únii. Samozrejme, ak bude pri moci. Cameron chce s Bruselom rokovať o presune kompetencií a o reformách. Verí, že uspeje, hoci zatiaľ nepredložil žiadne konkrétnejšie návrhy.

Cameron včera oznámil aj britského kandidáta na post v novej Európskej komisii. Je ním doterajší šéf Jonathan Hill, ktorý mal v minulosti na starosti vzťahy vlády so Snemovňou lordov. Britský premiér v júni odmietol za šéfa EK podporiť Jeana-Clauda Junckera, ktorý včera získal dôveru Európskeho parlamentu. Výber Hilla je prekvapujúci, keďže ide mimo Británie o takmer neznámeho politika. Nominant patrí k proeurópskemu krídlu konzervatívcov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #David Cameron #Philip Hammond