Malajzijský boeing vraj mohlo úmyselne zostreliť ukrajinské lietadlo

Malajzijské lietadlo mohla vo štvrtok nad východnej Ukrajinou zostreliť raketa vzduch-vzduch vypálená úmyselne stíhacím lietadlom Su-27 ukrajinského vojenského letectva.

19.07.2014 09:59 , aktualizované: 19:05
vrak, Malajzijské lietadlo, havária, Ukrajina,... Foto: ,
Vrak lietadla pri dedine Rozsypne.
debata (676)

V rozhovore s ruskými novinármi to v sobotu v Moskve vyhlásil bývalý veliteľ ruského letectva Vladimir Michajlov. Generál spochybnil tvrdenie západných expertov, že lietadlo zasiahla strela zem-vzduch vypálená protileteckým systémom Buk.

Americké družice podľa Michajlova nemajú technické možnosti nič také zistiť. Čierne skrinky síce všeličo o okolnostiach incidente osvetlia, nedajú ale odpoveď na otázku, aká strela malajzijské lietadlo zasiahla.

Ukrajinci podľa Michajlova počítali s tým, že lietadlo spadne na ruské územie. Pri vysokej výške a rýchlosti okolo 900 kilometrov za hodinu rozhodovali o mieste dopadu minúty. „Proste to zle spočítali,“ dodal. Keby lietadlo pokračovalo v lete ešte ďalšie tri minúty, dopadlo by na ruskú pôdu. „Som presvedčený, že to bola naplánovaná akcia, ktorá mala vrhnúť tieň na Rusko a ruské vedenie,“ povedal ruský generál.

Ukrajinci teraz podľa Michajlova môžu ukryť komunikáciu letových dispečerov a ďalšie dokumenty, prípadne ich môžu sfalšovať. „Pri každej rakete je ale možné podľa úlomkov zistiť typ aj smer jej štartu. Ak bude komisia expertov k troskám pripustená, môže sa to ľahko ukázať,“ vyhlásil bývalý veliteľ ruského vojenského letectva.

Telá obetí leteckej katastrofy sa rozkladajú, dôkazy miznú

Ukrajinskí i západní novinári v sobotu priniesli ďalšie znepokojujúce správy o situácii na mieste pádu malajzijského lietadla, v ktorého troskách vo štvrtok zahynulo takmer tristo ľudí. Vzbúrenci, ktorí miesto dopadu trosiek kontrolujú, podľa informácií očitých svedkov prevážajú mŕtve telá do Donecku, iné ponechávajú napospas rozkladu v teplom letnom počasí. Podľa agentúry Reuters rastie nebezpečenstvo, že vecné dôkazy zmiznú alebo budú zničené.

Na mieste tragédie, ktoré už silne zapácha, stále ležia desiatky mŕtvych tiel. Niektoré záchranári nechali v plastových vreciach ležať pozdĺž cesty. „Vaky sú otvorené a stav pozostatkov je naozaj veľmi zlý,“ hlásil telefonicky hovorca misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Bociurkiw. „Je to desivý pohľad.“

Skazu malajzijského lietadla neprežilo všetkých 298 cestujúcich, z nich 192 Holanďanov. V lietadle zahynulo osemdesiat detí.

Miesto dopadu trosiek sa nachádza uprostred slnečnicových a pšeničných polí medzi dvoma malými dedinami. Trosky sú roztrúsené na ploche asi 20 štvorcových kilometrov. Podľa ukrajinskej vlády separatisti previezli 38 mŕtvych tiel na Doneckú prosektúru. Asistovali im pritom údajne ľudia so silným ruským prízvukom.

Vo vyhlásení kyjevskej vlády sa tiež uvádza, že nákladné vozidlá povstalcov previezli do Ruska časti zničeného lietadla. Do vriec bolo podľa Bociurkiwa naložených asi 80 tiel.

Krajné rozhorčenie dal v sobotu najavo holandský premiér Mark Rutte. „Bol som šokovaný obrázkami, ktoré ukazujú desivo bezohľadné správanie na tom tragickom mieste,“ povedal v Amsterdame novinárom. „Telá mŕtvych ťahali po zemi a nechali ich zhniť,“ dodal.

Pozorovatelia OBSE majú obmedzené možnosti

„Dohliadame na bezpečnosť miesta dopadu a na podmienky, v ktorých sa pozostatky nachádzajú, na osobné veci mŕtvych a stav úlomkov,“ povedal hovorca OBSE. O čiernych skrinkách misie žiadne informácie nemá, od ich obsahu si ale vraj veľa nesľubuje. Experti tvrdia, že rozhodujúcim dôkazom môže byť len nejaká časť strely, ak sa podarí ju nájsť.

Lietadlo s takmer tromi stovkami ľudí na palube dopadlo u malej ukrajinskej obce Hrabovo, ktorá leží zhruba na polceste medzi Doneckom a Luhanskom, asi dvadsať kilometrov severne od 80-tisícového priemyselného mesta Torez. Podľa svedectva spravodajcu Reuters hliadky povstalcov zakazovali misii OBSE prístup k troskám s tým, že pozorovatelia musia počkať na vyšetrovanie vedené separatistami.

Z blokovania práce pozorovateľov sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva. Z hlavných miest Ruska i Ukrajiny v sobotu zazneli obvinenia z likvidácie kľúčových dôkazov a zhabania čiernych skriniek. Povstalecký vodca Alexander Borodaj v sobotu na tlačovej konferencii v Donecku vyhlásil, že vzbúrenci skrinky nemajú. Kyjevská vláda síce v piatok oznámila, že čierne skrinky sú na ukrajinskom území a budú odovzdané do Kyjeva, v sobotu ale uviedla, že o osude skriniek nič nevie.

Krajom podľa novinárov kolujú informácie o rabovaní a drancovaní. Povstalci sa zaprisahávajú, že sa podobným javom snažia zabrániť.

Ukrajinskí záchranári na mieste pádu lietadla objavili 186 tiel

V miestach, kde sa vo štvrtok zrútil malajzijský boeing, objavili ukrajinskí záchranári telá 186 z takmer troch stoviek obetí. Vláda v Kyjeve však obvinila proruských separatistov na východe krajiny, že sa snažia zničiť dôkazy v oblasti katastrofy. Z miesta vraj odstránili skoro 40 tiel.

„Vláda Ukrajiny oficiálne prehlasuje, že sa teroristi s pomocou Ruska snažia zničiť dôkazy o medzinárodnom zločine,“ uviedla vláda v sobotnom vyhlásení, z ktorého cituje agentúra Reuters. Podľa Kyjeva povstalci odviezli 38 tiel do márnice v Donecku a špecialisti s údajne silným ruským prízvukom sa vyhrážali, že pitvu vykonajú oni.

Podľa hovorcu ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrija Lysenka pracovníci ministerstva pre mimoriadne udalosti v oblasti nešťastia prehľadali už 18 z celkových 25 kilometrov štvorcových.

„Povstalci ich tam pustili, ale nedovolili im čokoľvek odnášať,“ povedal Lysenko a dodal, že naopak separatisti odnášajú preč všetko, čo sa podarilo nájsť. Ukrajinská strana nemá k dispozícii čierne skrinky havarovaného lietadla a podľa Lysenka o nich nemá žiadne informácie.

Na nedostatočné zabezpečenie oblasti katastrofy na tlačovej konferencii v Kuala Lumpur v sobotu upozornil tamojší minister dopravy. „Existujú náznaky, že zásadné dôkazy nezostali na mieste,“ povedal minister Liow Tiong Lai. Neumožniť prístup k miestu nešťastia je vzhľadom k obetiam a ich rodinám nehumánne, povedal. Myslí si tiež, že lietadlo bolo zostrelené.

Na mieste pádu lietadla vznikne ‚bezpečná zóna‘

Okolo miesta, kde sa vo štvrtok na východe Ukrajiny zrútil malajzijský boeing, vznikne dvadsať kilometrov bezpečná zóna. Separatisti a medzinárodní pozorovatelia sa na jej vzniku zatiaľ nedohodli.

Vďaka vzniku tejto bezpečnej zóny bude možné identifikovať telá obetí leteckej katastrofy a odovzdať ich rodinám, povedal v ukrajinskej televízii šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Valentyn Nalyvajčenko.

„Žiadna bezpečná zóna nevznikla,“ povedal podľa Reuters vysoko postavený predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Sergej Kavtaradze. „Ide o oblasť blízko frontu, sú tam vojenské operácie,“ dodal.

Malajzijské lietadlo s takmer tromi stovkami ľudí na palube sa vo štvrtok pravdepodobne po zásahu raketou zrútilo neďaleko ruských hraníc do východoukrajinskej oblasti, ktorú majú pod kontrolou proruskí separatisti. Podľa piatkového vyhlásenia amerického prezidenta Baracka Obamu bola raketa zem-vzduch odpálená z regiónu, ktorý ovládajú povstalci. Nešťastie nikto neprežil.

V piatok sa skupine pozorovateľov OBSE na miesto pádu lietadla nepodarilo zabezpečiť si prístup, po ich príchode na mieste zazneli varovné výstrely.

676 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo