Doneck je odrezaný od ruských zásob, v Luhansku sa tvrdo bojuje

Ukrajinská armáda pri nočných bojoch prakticky odrezala Doneck od zásobovacích trás z Ruska a zasadila vzbúrencom "strategický úder". Na stránkach povstaleckého webu Russkaja vesna to v sobotu priznal vojenský veliteľ vzbúrencov Igor Girkin-Strelkov.

19.07.2014 15:55
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Ozbrojený proruský separatista na kontrolnom stanovišti v ukrajinskom meste Doneck.
debata (400)

Ukrajinskí vojaci podľa neho zablokovali aj komunikáciu medzi dvoma hlavnými baštami povstalcov, mestami Doneck a Luhansk.

Podľa Strelkova dobyli vojaci kľúčové obce Bile a Vesela Tarasivka na ceste medzi Luhanskom a Doneckom, kde v snahe odvrátiť protiútok povstalcov „zakopali desiatky tankov“. Armáda tak vzbúrencov odrezala od posíl a zásob. „Strata dvoch obcí je strategickou prehrou,“ napísal Strelkov.

V samotnom Luhansku aj v sobotu zúria tvrdé boje medzi separatistami a jednotkami ukrajinskej armády. S odvolaním sa na miestnych obyvateľov o tom informuje agentúra Reuters. Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej v piatok oznámil, že armáda ovládla juhovýchodné štvrti Luhansku.

Obyvatelia Luhansku tvrdia, že povstalci na juhovýchode mesta strieľajú na všetky strany, často sa ozýva mínometná paľba. V noci podľa agentúry Unian prenikla do Luhansku kolóna ruských posíl. Od začiatku piatkovej ukrajinskej ofenzívy zahynulo najmenej 20 ľudí a vyše sto ich bolo zranených. Väčšinou ide o civilistov.

Luhansk je spolu s miliónovým Doneckom hlavným centrom proruských povstalcov na východe Ukrajiny. Je tiež najväčším donbaským mestom, ktoré leží priamo v hraničnej oblasti. Od hraníc s Ruskom ho delí vzdušnou čiarou len asi desať kilometrov.

400 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina