OBSE: Telá obetí leteckej havárie sú v chladiacich vagónoch

Záchranári v mieste dopadu malajzijského lietadla, ktoré sa vo štvrtok zrútilo nad východnou Ukrajinou, našli telá 196 z celkových 298 obetí. Tela sú teraz uložené v chladiacich vagónoch v meste neďaleko miesta pádu lietadla, nie je ale jasné, kto k nim má prístup.

20.07.2014 10:23 , aktualizované: 13:10
vrak, Malajzijské lietadlo, havária, Ukrajina,... Foto: ,
Osobné veci pasažierov.
debata (89)

Uviedli to pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí sú na mieste katastrofy.

Spravodajca agentúry AP uviedol, že v nedeľu už v oblasti nešťastia neležia celé ľudské telá a záchranári hľadajú iba ich časti. Zástupcovia ukrajinských úradov ani účastníci záchrannej akcie nie sú schopní povedať, čo sa stalo s pozostatkami zvyšných 102 obetí, ktoré sa doteraz vypátrať nepodarilo.

Zamestnanci železnice, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, uviedli, že pozostatky obetí boli v noci naložené do chladiacich vagónov na železničnej stanici v meste Torez, ležiacom neďaleko miesta nehody.

Vagóny prezreli pozorovatelia OBSE. Alexander Hug z pozorovateľskej misie OBSE uviedol, že so svojimi kolegami videl vrecia s pozostatkami, neboli ale schopní ich spočítať. Podľa vysoko postaveného predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky Sergeja Kavtaradzeho sú vo vagónoch telá 196 obetí. „Zostanú tu, kým sa nepodarí vyriešiť, čo s nimi,“ poznamenal Kavtaradze.

Kyjev znovu obvinil proruských separatistov, že robia všetko pre to, aby zničili dôkazy, ktoré potvrdzujú, že lietadlo zostrelila ruská raketa. Podľa hovorcu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrija Lysenka separatisti narušili oblasť, ktorú vyšetrovatelia potrebujú mať nedotknutú, aby mohli vypátrať príčiny havárie. Lysenko tiež tvrdí, že separatisti odviezli 38 tiel do regionálnej nemocnice v Donecku.

Ukrajina: Vláda a povstalci sa dohodli na odnesení mŕtvych tiel

Ukrajinská vláda v sobotu večer potvrdila dosiahnutie dohody s proruskými separatistami vo veci odnesenia tiel obetí štvrtkového zostrelenia malajzijského lietadla na ukrajinsko-ruskom pohraničí.

Podľa vicepremiéra Volodymyra Groismana sa obe strany predbežne dohodli, že na horúcom slnku sa rozkladajúce telá odnesú na bezpečné miesto. Neúctivé správanie sa k telám obetí pobúrilo najmä Holandsko, ktoré malo v zrútenom stroji takmer 200 svojich občanov. Podľa Groismana povstalci umožnia ukrajinským úradom a medzinárodným pozorovateľom OBSE prístup k telám, ktoré následne prevezú. Neuviedol síce presné miesto odvozu, no dodal, že na mieste nešťastia objavili telesné pozostatky takmer 200 ľudí.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny, pričom nikto na palube stroja pád neprežil. Stroj bol zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadla v desaťkilome­trovej výške.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo