Západ odkázal Rusku: Máte poslednú šancu

Je to posledná šanca. Hovorí Západ ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v súvislosti s tragédiou malajzijského Boeingu 777, pri ktorej minulý štvrtok zahynulo 298 ľudí. Viaceré stopy vedú k záveru, že ho na východe Ukrajiny zostrelili proruskí rebelanti.

21.07.2014 08:24
Letisko, Malajzijské lietadlo, havária,... Foto: ,
Ľudia vzdávajú česť pamiatke obetí zrúteného lietadla pred holandskou ambasádou v Kyjeve.
debata (628)

V utorok sa majú stretnúť ministri zahraničných vecí Európskej únie, aby rokovali o možných ďalších sankciách proti Moskve. V nedeľu ich nevylúčili nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande a britský premiér David Cameron.

"Absolvoval som veľmi ostrý telefonát s ruským prezidentom Putinom,“ uviedol zase holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina mala na palube zostreleného lietadla 192 občanov. "Povedal som mu, že mu sa mu kráti čas, aby ukázal svetu, že má dobré úmysly, že preberá zodpovednosť.“

Holandsko medzitým so zdesenou zúrivosťou hľadí na zábery tiel položených v plastikových vreciach pri ceste na mieste pádu. Objavila sa dokonca špekulácia, že oblasť, kde lietadlo padlo, by mohli zabezpečiť holandské a americké špeciálne jednotky a letectvo s logistickou podporou Poľska.

Zatiaľ je však pravdepodobnejší scenár tvrdších sankcií zo strany Západu. "Zhodli sa na tom, že prezident Putin hrá dôležitú úlohu v presviedčaní separatistov, aby umožnili prístup a prácu medzinárodnému spoločenstva,“ uviedol úrad Camerona po rozhovoroch s Merkelovou a Hollandom "Tiež sa zhodli na tom, že EÚ musí prehodnotiť svoj prístup k Rusku a že ministri zahraničných vecí by mali byť pripravení zaviesť ďalšie sankcie, keď sa stretnú.“ "Je ťažko povedať, čo by bola správna odpoveď na to, čo sa stalo. Západ nemá chuť na žiadny vojenský zásah. No separatisti už nie sú vnímaní ako niekto, s kým sa dá rokovať, ale ako obyčajní teroristi,“ povedala pre Pravdu odborníčka na postsovietsky priestor Juliane Furstová z Bristolskej univerzity. "Sankcie tak môžu byť jedinou zbraňou, ktorú Západ má,“ predpokladá expertka.

V nedeľu prišiel po obete mraziarenský vlak, ktorý je v neďalekom mestečku Torez. Vraj je v ňom 196 obetí. Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe potvrdili, že v súprave sa telá naozaj nachádzajú, nevedeli však uviesť, koľko ich je. Reportéri z miesta pádu hlásili, že našli opustené telá ležať na vlakovej stanici. Rebelanti by podľa posledných informácií mohli mať prístup k čiernym skrinkám.

"Je to obrovský problém,“ hovorí o tom, čo sa deje na mieste katastrofy, letecký expert Shawn Pruchnicki. "Každou hodinou je scéna viac zničená, vyrabovaná a práve stopy, ktoré by nám povedali, čo sa stalo, a možno aj kto za to zodpovedný, sa strácajú. Je to absolútne neakceptovateľné,“ povedal pre Pravdu odborník z Centra pre letecké štúdie na Ohijskej štátnej univerzite.

Podľa ukrajinskej strany ďalej pokračuje prísun ťažkej vojenskej techniky z Ruska do rúk rebelantov. Kyjev tiež zverejnil nahrávku, na ktorej sa separatisti rozprávajú s predstaviteľom ruskej vojenskej tajnej služby o tom, že majú k dispozícii systém Buk. Teda zbraň, ktorou pravdepodobne niekto malajzijský boeing zostrelil.

Separatistický líder Igor Belzer, ktorý je podľa viacerých zdrojov aj dôstojníkom ruskej vojenskej tajnej služby, potvrdil, že sa o zostrelení lietadla rozprával. Tvrdí však, že hovoril o inom stroji.

Rusko akékoľvek zapojenie do katastrofy odmieta. Štátne médiá živia teórie, že to boli Ukrajinci, ktorí majú rovnaké zbraňové systémy. Americký minister zahraničných vecí John Kerry uviedol, že z informácií na sociálnych sieťach vyplýva, že protilietadlová batéria SA-11 Buk bola v blízkosti miesta pádu lietadla a potom sa vrátila do Ruska. Podľa šéfa diplomacie USA tiež zachytili rozhovor separatistov, ako sa zhovárajú o zostrelení boeingu. "Máme veľa dôkazov, ktoré ukazujú smerom k Rusku, z ktorých vyplývajú veľmi, veľmi vážne otázky. Pred niekoľkými týždňami sme zaznamenali 150-členný konvoj prichádzajúci z Ruska a smerujúci na Ukrajinu. Boli v ňom tanky, delostrelectvo, raketové systémy, obrnené vozidlá a išli do rúk separatistom,“ povedal Kerry pre televíziu CBS. "Vieme o Rusoch, ktorí ich riadia. Vieme, že vyzbrojovali separatistov, trénovali a podporovali. A Rusi ich doteraz verejne nevyzvali, aby skončili alebo aby boli súčasťou riešenia,“ vyhlásil americký diplomat.

Kerry žiada vytvorenie medzinárodnej komisie, ktorá katastrofu vyšetrí. "Aby sme dospeli k príslušným záverom a zabránili vzájomnému obviňovaniu sa a ukazovaniu prstom, kto je zodpovedný,“ uviedol šéf diplomacie USA.

Spojené štáty predpokladajú, že Európa na Kremeľ vyvinie tlak v podobe tvrdších ekonomických sankcií. Washington minulý týždeň oznámil opatrenia proti veľkým ruským firmám. EÚ sa tiež dohodla, že zasiahne aj spoločnosti, nielen jednotlivcov ako doteraz. Zoznam firiem, ktoré by sa dostali na čiernu listinu, by mala únia pripraviť do konca júla.

"Európa asi bude ťažko odolávať tlaku USA, aby bola na Rusko tvrdšia,“ predpokladá Sean Roberts z Fínskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy. "Problémom je, samozrejme, že EÚ zostáva rozdelená. Dokonca ani taký tragický incident, ktorý sa odohral, to nemusí zmeniť,“ povedal Roberts pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

628 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo