Torez opustil vlak s telami obetí katastrofy malajzijského boeingu

Vlak s telami obetí katastrofy malajzijského boeingu v pondelok odišiel zo stanice vo východoukrajinskom Toreze, ktorí ovládajú proruskí separatisti.

21.07.2014 10:20 , aktualizované: 19:35
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky Foto: ,
Muž si zakrýva tvár kvôli zápachu, ktorý sa šíri okolo chladiacich zariadení vo vlakoch, kam odnášajú obete nešťastia. V pozadí je zástupca OBSE vedúceho ukrajinskej misie Alexander Hug (v strede vpravo) a rozpráva sa s tímom holandských forenzných vyšetrovateľov.
debata (147)

Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na očitého svedka. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman už skôr uviedol, že záchranári prepravili do chladiarenských vozňov telá všetkých obetí, ktoré vlak odvezie najprv do Charkova kontrolovaného vládou. Potom majú byť pozostatky letecky prepravené do Holandska. Odchodu vlaku predchádzali podľa BBC tvrdé vyjednávania s rebelmi, ktorých Kyjev a Západ podozrieva zo zostrelenia malajzijského lietadla.

Malajzijský premiér Najib Abdul Razak po rokovaní s vodcom doneckých rebelov Alexandrom Borodajom ohlásil, že rebeli majú ešte v pondelok odovzdať čierne skrinky z boeingu malajzijským expertom. S Borodajom sa tiež dohodol na tom, že medzinárodní experti majú mať zaručený bezpečný prístup na miesto nešťastia, aby mohli naplno začať vyšetrovať.

Vicepremiér Hrojsman skôr vyjadril obavu, že separatisti manipulovali s čiernymi skrinkami, ktoré obsahujú záznam hlasovej a dátovej komunikácie posádky a údaje o lete. Obsah skriniek vraj mohli rebeli poškodiť. „Máme informáciu, že záznamníky mali rebeli v rukách po celý čas a mohli s nimi niečo urobiť,“ konštatoval.

Jaceňuk v pondelok povedal, že Ukrajina je pripravená maximálne napomôcť prevozu tiel obetí do Amsterdamu. Premiér nevylúčil, že celé vyšetrovanie katastrofy odovzdá Ukrajina zahraničným expertom. Podrobná analýza pozostatkov sa najskôr podľa Jaceňuka uskutoční až po prevoze tiel do Holandska.

Holanďania sú na mieste leteckej katastrofy, Doneck a Luhansk sú pod paľbou

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil armáde zastaviť bojové operácie v okruhu 40 kilometrov od miesta pádu trosiek malajzijského lietadla.

Prezident to podľa agentúry Interfax povedal novinárom pri pondelkovej návšteve malajzijského veľvyslanectva v Kyjeve. Navrhol tiež, aby sa na vyšetrovanie príčin katastrofy pripojilo aj Rusko.

Bojové operácie ukrajinskej armády sa v týchto dňoch sústreďujú hlavne na veľké mestá Luhansk a Doneck, ktoré sú po páde Slavianska a Kramatorska hlavnými opornými bodmi povstalcov. Miliónový Doneck ani polmiliónový Luhansk zrejme do zón vymedzených Porošenkom nespadajú.

Hračky a kvety na troskách lietadla.
Ukrajinské pohotovostné sily odnášajú obete...
+9Fotka holandského učiteľa Arnouda Huizena a...

Trosky malajzijského lietadla dopadli na plochu okolo 20 kilometrov štvorcových a z prezidentovho vyhlásenia nie je zrejmé, kde presne bude mať 40-kilometrové ochranné pásmo svoje hranice.

Na mieste katastrofy sú holandskí experti

Na vyšetrovaní katastrofy sa majú podieľať odborníci Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO) a zástupcovia Holandska, Malajzie, USA, Austrálie, Nemecka a Británie. Požiadavku účasti ruských expertov už cez víkend predkladala Moskva aj východoukrajinskí vzbúrenci.

Prví medzinárodní vyšetrovatelia v pondelok dorazili na proruskými silami kontrolované územie na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters, do ukrajinského mesta Doneck pricestoval trojčlenný holandský tím na identifikáciu obetí katastrof. Občania Holandska tvoria najpočetnejšiu skupinu obetí tragédie.

Holandskí experti uviedli, že vlak s mraziarenskými vagónmi, v ktorých sú uložené pozostatky obetí, by mal železničnú stanicu v Toreze, kde je odstavený, opustiť ešte v pondelok. Vedúci tímu pre Reuters uviedol, že vlak sa presunie „na miesto, kde budeme môcť robiť svoju prácu“. Dodal, že presný čas odchodu vlaku ani jeho cieľová stanica nie sú známe. Spresnil, že vyšetrovatelia dostali „prísľub“, že dnes vlak odíde, čo je „v záujme všetkých, najmä rodín obetí“.

Podľa ruských odborníkov by sa do vyšetrovania mal zapojiť takzvaný Medzištátny letecký výbor (MAK). Organizácia so sídlom v Moskve vyšetruje po rozpade ZSSR veľkú väčšinu leteckých nehôd v postsovietskom priestore. Jej členmi sú všetky bývalé sovietske republiky okrem pobaltských štátov a Gruzínska, teda aj Ukrajina.

Moskva obviňuje Kyjev zo zostrelenia lietadla

Ukrajina mala minulý štvrtok možnosť zasiahnuť malajzijské lietadlo svojimi protilietadlovými systémami Buk, v oblasti zásahu lietadla mala tri až štyri tieto batérie. Na tlačovej konferencii v Moskve to v pondelok oznámil predstaviteľ ruskej armády. Ráno v deň katastrofy podľa neho ruské monitorovacie služby objavili batériu Buk pri obci Zaroščenske, ktorá leží asi tridsať kilometrov od miesta pádu malajzijského lietadla.

Odnášanie tiel obetí. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky Odnášanie tiel obetí.

„Miesto zásahu malajzijského boeingu raketou bolo v dosahu troch až štyroch protilietadlových systémov Buk ukrajinskej armády,“ uviedol náčelník hlavnej operatívnej správy ministerstva Andrej Kartapolov s odkazom na satelitné snímky, ktoré vraj má Moskva k dispozícii. Fotografie podľa ruského generála ukazujú rozmiestnenie všetkých ukrajinských protilietadlových prostriedkov.

Päť kilometrov od boeingu sa okrem toho pohybovalo ukrajinské stíhacie lietadlo Su-25, ktorý pravdepodobne letel smerom k malajsijskému lietadlu, dodal Kartapolov. Zvlášť upozornil, že ukrajinské vojenské lietadlo sa pohybovalo v rovnakej letovej hladine, ako civilné Boeing 777. Na palube ukrajinského stroja vraj mohla byť raketa vzduch-vzduch typ R 60, ktorá zasahuje ciele do vzdialenosti 12 kilometrov.

V deň skazy dopravného lietadla sa navyše na juhovýchode Ukrajiny pohyboval americký „pokusný aparát“, ktorého cieľom bolo registrovať štarty rakiet, povedal Kartapolov. Objekt sa potom vraj pohyboval nad miestom pádu lietadla a kontroloval vzniknutú situáciu.

Aktivita obsluhy batérií Buk ukrajinskej armády na východe krajiny do 18. júla výrazne vzrástla, vyhlásil ďalej Kartapolov. V pondelok 14. júla registrovali ruské monitorovacie služby batériu Buk osem kilometrov severovýchodne od Luhansku, ale vo štvrtok, teda v deň raketového útoku, už tam nebola, konštatoval.

Všetka dokumentácia týkajúca sa pádu malajzijského lietadla bude ešte v pondelok podľa ruského ministerstva obrany odovzdaná expertom európskych krajín a Malajzie.

Snímky, ktoré údajne dokumentujú prevoz ruských systémov Buk z ukrajinského územia cez hranice do Ruska, sú podľa Kartapolova podvrhom. Rusko žiadne také zbrane, ani inú vojenskú techniku​​, separatistom nepredložilo.

Holandský premiér: Rusko musí využiť vplyv na separatistov

Všetky politické, hospodárske a finančné možnosti postihov sú otvorené, ak bude prístup k troskám malajzijského lietadla na východe Ukrajiny ďalej obmedzený. Vyhlásil to v pondelok v parlamente holandský premiér Mark Rutte.

Členovia tímu OBSE na Ukrajine. Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky, Členovia tímu OBSE na Ukrajine.

Prioritou jeho vlády je zabezpečiť a identifikovať pozostatky obetí katastrofy, z ktorých veľká väčšina boli Holanďania.

„Je jasné, že Rusko musia využiť vplyv na separatistov, aby sa situácia v mieste pádu lietadla zlepšila,“ povedal premiér. „Ak v najbližších dňoch prístup na miesto dopadu bude ďalej nedostatočný, potom zostávajú všetky politické, hospodárske a finančné možnosti na stole, aby boli použité proti všetkým, ktorí sú za tento stav priamo či nepriamo zodpovední,“ vyhlásil Rutte.

Príbuzní holandských obetí štvrtkovej katastrofy sa v pondelok v Haagu stretli s holandským kráľovským párom. Pri stretnutí, na ktorom bol prítomný aj Rutte, dali pozostalí podľa agentúry AP najavo rozhorčenie nad spôsobom, akým sa na východe Ukrajiny vinou separatistov nakladá s pozostatkami ich blízkych.

Za „silnú a jednotnú“ odpoveď Európy na ukrajinskú krízu sa v pondelok v Ríme vyslovila talianska ministerka zahraničia Federica Mogheriniová, ktorá býva najmä vo východných krajinách EÚ obviňovaná z proruských sympatií. „Myslím a dúfam, že odpoveď bude silná a jednotná a Taliansko bude jej súčasťou,“ povedala talianska ministerka po stretnutí s newyorským starostom Billom de Blasiom.

Dodala, že takú reakciu očakáva od utorkového zasadnutia úniových ministrov zahraničia, ktorí budú rokovať v Bruseli. Taliansku reakciu na pád malajzijského lietadla vraj Mogheriniová konzultovala so svojimi partnermi z Británie, Francúzska a Nemecka.

Austrálsky premiér: Na mieste havárie to vyzerá skôr ako záhradné upratovanie

Austrálsky premiér Tony Abbott v pondelok ostro skritizoval fakt, že proruskí separatisti majú stále pod kontrolou miesto havárie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny.

Podľa Abotta to tam vyzerá „skôr ako záhradné upratovanie“. Medzi 298 obeťami nešťastia bolo aj 27 občanov Austrálie.

Ukrajinské pohotovostné sily odnášajú obete... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky Ukrajinské pohotovostné sily odnášajú obete leteckého nešťastia a proruskí ozbrojenci stále strážia oblasť.

Abbott zároveň potvrdil, že v noci z nedele na pondelok absolvoval telefonát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa o tragédii osobne rozprával vôbec prvýkrát. „Povedal len samé dobré veci a teraz potrebujeme, aby slovo dodržal,“ uviedol predseda austrálskej vlády pre miestnu rozhlasovú stanicu 2GB. Nespresnil však, čo presne mu šéf Kremľa v tejto súvislosti prisľúbil. Na neskoršej tlačovej konferencii Abbott skritizoval povstalcov, ktorých prítomnosť na mieste havárie prirovnal k situácii, keď sú „kriminálnici priamo na scéne zločinu“.

Jaceňuk: Rusko je na strane zla

Ruský prezident Vladimir Putin by mal pochopiť, že „už je toho dosť“. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v pondelok vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk pri kritike ruského vodcu za údajné dodávanie zbraní proruským povstalcom na východe Ukrajiny.

Trosky malajzijského lietadla. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky, Trosky malajzijského lietadla.

„Neočakávam od ruskej vlády nič. Dodávajú povstalcom zbrane, posielajú im bojovníkov. Putin by mal pochopiť, že už je toho dosť. Toto nie je konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom. Je to medzinárodný konflikt,“ citovala Jaceňuk agentúra Reuters.

„Rusko je na temnej strane, na strane zla,“ dodal úradujúci predseda ukrajinskej vlády.

Putin vyzval separatistov, aby sprístupnili expertom miesto nehody

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že tragédiu malajzijského lietadla na východnej Ukrajine by nemali zneužívať na politické ciele.

Podľa neho by k nešťastiu nedošlo, keby Kyjev nepokračoval vo vojenskej operácii proti povstalcom. Zároveň v osobitnom vyhlásení podľa agentúry ITAR-TASS vyzval proruskej ých separatistov, aby medzinárodným expertom umožnili bezpečný prístup na miesto nešťastia.

Kus havarovaného Boeingu 777 Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky, Kus havarovaného Boeingu 777

„S istotou možno povedať, že keby 28. júna neboli na Ukrajine obnovené bojové akcie, k tomuto nešťastiu by určite nedošlo,“ vyhlásil ruský prezident. „V súvislosti s tým nikto nesmie, nemá právo využívať toto nešťastie k dosiahnutiu sebeckých politických cieľov,“ dodal podľa ruskej agentúry.

Putin súčasne vyzval separatistov, aby umožnili prístup medzinárodných odborníkov na miesto nešťastia a zaistili bezpečnosť pre ich prácu. Malajzijské lietadlo, ktoré bolo podľa všetkého zostrelené raketou, dopadlo na území Doneckej oblasti kontrolovanej povstalcami. Podľa Spojených štátov bola raketa vypálená z pozícií rebelov.

„Je nevyhnutné urobiť všetko na zaistenie bezpečnosti práce medzinárodných expertov na mieste tragédie,“ uviedol prezident. Zdôraznil, že je potrebné zabezpečiť „úplnú, absolútnu bezpečnosť“ medzinárodnej komisie vytvorenej pod záštitou Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO).

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo