Boje v Gaze pokračujú, padlo najmenej 27 ďalších Palestínčanov

Izrael v utorok vykonával ďalšie letecké údery v Pásme Gazy, odkiaľ pokračovali raketové útoky na Izrael. Jedna raketa dopadla neďaleko medzinárodného Ben Gurionovho letiska pri Tel Avive a zranila dvoch ľudí.

22.07.2014 08:22 , aktualizované: 15:47
Izreal, Gaza, Palestína Foto: ,
Výbuch v Gaze po dopade izraelskej rakety.
debata (48)

Pri utorkových bojoch zahynulo podľa izraelských médií 27 Palestínčanov vrátane štvorročného dieťaťa a tehotnej ženy. Medzi 29 izraelskými obeťami je 27 vojakov, jeden príslušník armády je nezvestný. Konflikt, ktorý utorkom vstúpil do tretieho týždňa, má vyše 600 obetí a viac ako 3 600 zranených. O jeho zastavenie sa snaží vyjednávaním v Káhire americký minister zahraničia John Kerry.

V utorok sa izraelská armáda zamerala na 150 cieľov na juhu a v centre Pásma Gazy a na tamojšie mešity, športový komplex a dom jedného z vodcov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. Palestínska polícia tvrdí, že útoky neprežilo 46 osôb, medzi ktorými bola aj rodina, ktorá mala aj nemecké občianstvo. Mala sedem členov a otec žil 20 rokov v Nemecku.

Izrael pripisuje civilné obete taktike Hamasu, ktorého členovia sa skrývajú medzi civilistami. Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) ale upozornil, že Pásmo patrí k najhustejšie obývaným územiam na svete a že civilisti sa nemajú, kde sa schovať. Pri izraelskej ofenzíve bolo zničených 500 domov a 100-tisíc ľudí sa uchýlilo pod ochranu škôl, ktoré prevádzkuje OSN. Pásmo obýva približne 1,2 milióna ľudí a na jednom kilometri štvorcových žije na 4 500 osôb.

Hamas pred dvoma dňami oznámil, že zajal jedného izraelského vojaka, čo ale armáda ani izraelské úrady doteraz nepotvrdili. V utorok izraelské médiá informovali, že armáda postráda Orona Šaula. Velenie sa domnieva, že zomrel v Pásme Gazy pri nedeľňajšom útoku na vojenské auto so sedemčlennou osádkou. Našlo sa ale iba šesť tiel.

Izraelská delostrelecká jednotka ostreľuje... Foto: Reuters, NIR ELIAS
Izrael, Pásmo Gazy Izraelská delostrelecká jednotka ostreľuje pásmo Gazy.

Prímerie vylúčila tiež izraelská ministerka spravodlivosti Cipi Livniová. „Táto operácia je nevyhnutná a Hamas stanovuje také podmienky, ktoré prímerie vylučujú. Sú neprijateľné nielen pre Egypťanov, ale aj pre Američanov a palestínsku samosprávu. Som si istá, že s nimi nebude súhlasiť ani Izrael,“ povedala ministerka.

Hamas tvrdí, že chce vybojovať zrušenie blokády Pásma Gazy, a to nielen zo strany Izraela, ale aj zo strany Egypta, ktorý zatvára južný hraničný prechod v Rafáhu. Izraelčania chcú oslabiť bojovú silu Hamasu, zastaviť jeho raketové útoky a zničiť tunely. Hamas od začiatku bojov vystrelil na Izrael na 2-tisíc rakiet, z ktorých 1 600 dopadlo a zvyšok zneškodnila izraelská protiraketová obrana.

Správy o ďalšom násilí prišli v čase, keď americký minister zahraničia John Kerry začal v Egypte rokovať s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom a ďalšími zahraničnými partnermi o možnosti dosiahnuť čo najrýchlejšie prímerie medzi účastníkmi izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Pri prvom rokovaní s šéfom OSN v pondelok večer Kerry oznámil, že Spojené štáty do Pásma Gazy posielajú humanitárnu pomoc v hodnote 47 miliónov dolárov.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Izrael #Pásmo Gazy