Ukrajinskú jednotku vraj napadol samovražedný atentátnik

Samovražedný atentátnik údajne zaútočil s autom plným výbušnín na armádny post v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk s odvolaním sa na armádne zdroje.

22.07.2014 09:30 , aktualizované: 13:10
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na ceste v meste Kramatorsk.
debata (73)

O následkoch útoku, prvej samovražednej akcie od jarného začiatku proruského povstania na východe Ukrajiny, nie sú zatiaľ žiadne informácie.

Útočník podľa Tymčuka napadol kontrolné postavenie ukrajinskej armády pri obci Kamjanka, ktorá leží južne od Donecka na polceste do prístavu Mariupol. Jeho mikrobus bol plný trhavín, ktoré explodovali. Informáciu neskôr v Kyjeve potvrdil aj hovorca armádnej „protiteroristickej operácie“.

Podľa ukrajinských médií je útok reakciou na postup ukrajinskej armády, ktorá v posledných dňoch zatláča oddiely povstalcov v Doneckej aj Luhanskej oblasti. V pondelok vojaci dobyli dôležité mesto Dzeržynsk, ktoré armáda podľa dnešných informácií cez noc „vyčistila“ od vzbúrencov.

Spravodajský web Cenzor v utorok oznámil, že aj v noci na utorok pokračovalo ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády z ruského územia. Vôbec prvýkrát vraj boli armádne jednotky napadnuté z mora, keď bolo z ruského plavidla ostreľované ukrajinské bojové postavenie pri pobrežnej obci Novoazovsk východne od Mariupola.

Ukrajina povoláva do armády ďalších brancov na boj na východe

Ukrajinský parlament v utorok schválil dekrét prezidenta Petra Porošenka o čiastočnej mobilizácii, od ktorého si armáda sľubuje prísun nových bojovníkov do jednotiek operujúcich proti povstalcom na východe krajiny. Povolanie brancov, už tretie od začiatku bojových operácií, prebehne podľa schváleného dekrétu počas nasledujúcich 45 dní.

Člen záchrannej služby stojí v blízkosti... Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Ukrajina, Doneck, Člen záchrannej služby stojí v blízkosti fragmentov riadených striel nájdených po útoku ukrajinskými vládnymi silami, pri meste Slaviansk v Doneckej oblasti.

Podľa šéfa ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrija Parubija budú doplnené jednotky ukrajinskej armády aj útvary Národnej gardy a operačné zložky kontrarozviedky SBU. Dovedna bude z brancov vytvorených 15 bojových a 44 podporných armádnych jednotiek.

Nevyhnutnosť ďalšej brannej akcie vyvolali „rastúce prejavy terorizmu, ktoré vedú k stratám medzi civilným obyvateľstvom vo východných oblastiach,“ uvádza sa v Porošenkovom dekréte. Predchádzajúce dve čiastočné mobilizácie vyhlásil ešte na jar Porošenkov dočasný predchodca v najvyššom úrade Oleksandr Turčynov.

Debatu v parlamente v utorok sprevádzala nervózna atmosféra, nechýbalo ani postrkovanie a potýčky, píše agentúra Unian. Pobúrenie národne orientovaných členov parlamentu vyvolal najmä prejav poslanca bývalej vládnej Strany regiónov Mykola Levčenka, ktorý obvinil ukrajinskú armádu, že na východe krajiny „strieľa do Ukrajincov“. Predsedajúci schôdze vypol Levčenkov mikrofón a poslanci potom odhlasovali uznesenie, ktorým mu zakázali prístup do snemovne na tri schôdze.

Ukrajinská bezpečnostná rada v utorok oznámila, že na ruskej strane hraníc s Ukrajinou je sústredených 40-tisíc ruských vojakov. Odhady západných expertov, publikované v minulých dňoch, hovorili zhruba o štvrtine. Podľa ukrajinských zdrojov ruské velenie zvyšovalo stavy vojsk najmä v minulých dňoch a presunulo k hraniciam nové jednotky.

Podľa šéfa rady Parubija „Rusko pokračuje v eskalácii ozbrojenej konfrontácie na východe Ukrajiny a všemožne sa snaží pripraviť vojakov na sformovanie takzvaných mierových síl pre vojenské operácie na ukrajinskom území“.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #armáda #doneck #Ukrajina #Petro Porošenko