Britská vláda plánuje nové vyšetrovanie smrti Litvinenka

Britská vláda v utorok dala najavo, že plánuje nové, verejné vyšetrovanie smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý zomrel v roku 2006 zrejme na následky otravy rádioaktívnym polóniom. V tom čase panovalo všeobecné podozrenie, že úlohu v nej mohla hrať Moskva. Informovala o tom agentúra AP.

22.07.2014 12:30
Alexander Litvinenko, Británia, Rusko Foto: ,
Alexander Litvinenko
debata (49)

Rozhodnutie, ktoré oznámila ministerka vnútra Theresa Mayová, znamená, že vyšetrovatelia sa môžu zaoberať aj práve možnou úlohou ruského štátu v násilnom skone exšpiona. Správa o novom vyšetrovaní prichádza v čase rastúceho napätia vo vzťahoch Británie a Ruska, najmä kvôli ukrajinskej kríze.

Vyšetrovanie Litvinenkovho prípadu koronerom, ktoré je inak v britskom súdnictve bežnou metódou skúmania nevysvetlených úmrtí, sa nesmelo dotknúť tajných dôkazov súvisiacich s možnou rolou Ruska v zabití Litvinenka. Britská vláda doteraz odmietala súhlasiť s úplným vyšetrením, o ktoré žiadala Litvinenkova vdova Marina.

Litvinenko, ktorý zomrel vo veku 43 rokov, pracoval pre KGB, potom sa ale stal kritikom Kremľa. Zomrel 23. novembra 2006, asi tri týždne po tom, čo na stretnutí s ďalšími ruskými agentmi v jednom londýnskom hoteli vypil čaj údajne otrávený izotopom polónia 210. Podľa britskej polície je hlavným podozrivým jeden z týchto agentov, Andrej Lugovoj. Moskva to ale popiera a Lugovoya odmieta vydať. Prípad vyvolal napätie medzi Londýnom a Moskvou.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Alexander Litvinenko