Putin posilní ruskú vojenskú moc v reakcii na aktivizáciu NATO

Rusko musí posilniť svoju vojenskú moc v reakcii na aktivizáciu NATO vo východnej Európe povedal v utorok ruský prezident Vladimir Putin v Moskve na zasadaní Bezpečnostnej rady, svojho hlavného poradného orgánu.

22.07.2014 14:13
Vladimir Putin, Rakúsko, Viedeň Foto: ,
Vladimir Putin
debata (536)

Aliančné armády vo východnej Európe sa podľa neho „demonštratívne posilňujú“ a Rusko musí príslušne reagovať. Neponechá bez povšimnutia rozmiestnenie prvkov americkej protiraketovej obrany a rast zásob vysoko presných strategických zbraní NATO.

Putin svoj ​​prejav k špičkám ruských bezpečnostných zložiek predniesol tesne pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí Európskej únie, ktorí majú v Bruseli rokovať o posilnení protiruských sankcií za prístup Moskvy k ukrajinskej vnútropolitickej kríze. „Čo sa v skutočnosti deje? Skupina vojsk NATO na území východoeurópskych štátov sa demonštratívne posilňuje, a to aj v oblasti Čierneho a Baltského mora,“ povedal ruský prezident.

Rusko podľa neho „adekvátne“ odpovie na približovanie vojenskej infraštruktúry aliancie k ruským hraniciam. „Protiraketová obrana je útočný systém rozmiestnený na periférii,“ povedal šéf Kremľa. Putin sa v prejave opäť vyslovil k situácii na Ukrajine, ktorú výrazne vyostrilo zostrelenie malajzijského lietadla. (Čítajte viac v článku Malajzia si ponechá čierne skrinky do zostavenia tímu vyšetrovateľov) Kyjev by sa podľa neho mal riadiť zásadami elementárnej slušnosti a vyhlásiť na východe Ukrajiny prímerie. Rusko sa podľa Putina maximálne zasadí o to, aby sa príčiny pádu malajzijského lietadla podarilo transparentne a objektívne vyšetriť. Bude v tom zmysle pôsobiť aj na ukrajinských separatistov.

Ruský prezident odsúdil ofenzívu ukrajinskej armády, ktorá v minulých dňoch zatlačila povstalcov z mnohých dôležitých ukrajinských miest. „Tankový útok na Doneck, vykonaný v čase odovzdania čiernych skriniek z malajzijského lietadla, je neprípustný,“ citovala Putina ruská agentúra ITAR-TASS. K pokoju zbraní je podľa ruského prezidenta nutné vyzývať nielen povstalcov, ale aj ukrajinské úrady v Kyjeve.

Putin je presvedčený, že Rusi nikdy nedopustia, aby vnútropolitickú situáciu v ich krajine rozvrátili „farebné revolúcie“, ako v Rusku označujú prodemokratické hnutie v Gruzínsku, Kirgizsku alebo na Ukrajine. Pokusy destabilizovať situáciu v Rusku ale budú podľa ruského prezidenta nepochybne pokračovať.

Ukrajinský parlament schválil ďalšiu mobilizáciu

Ukrajinský parlament schválil v utorok prezidentský dekrét o ďalšej čiastočnej mobilizácii záložných síl a mužov pod 50 rokov, ktorí budú bojovať proti proruskému povstaniu na východe krajiny a chrániť hranicu s Ruskom. Ako informoval šéf Rady národnej bezpečnosti Andrij Parubij, noví branci doplnia rady armády, Národnej gardy aj tajnej služby SBU. Mobilizáciu označil za nevyhnutnú vo svetle neustále sa eskalujúceho konfliktu na východe Ukrajiny, kde vláda odštartovala takzvanú protiteroristickú operáciu. „Rusko pokračuje v politike eskalácie ozbrojenej konfrontácie,“ vyhlásil Parubij pred hlasovaním, v ktorom sa za mobilizáciu vyslovilo 232 poslancov v 450-člennom parlamente.

Parubij povedal, že Rusko opäť zhromažďuje jednotky pri hraniciach s Ukrajinou. Momentálne sa tam podľa neho nachádza 41-tisíc vojakov, 150 tankov, 400 obrnených vozidiel a 500 ďalších zbraňových systémov. Opäť obvinil Moskvu, že proruským separatistom dodáva zbrane. „Takéto konanie považujeme za agresiu voči nášmu štátu,“ zdôraznil. Povstalci sa na východe sústredili do dvoch hlavných miest – Doneck a Luhansk. Vládnu operáciu sťažuje fakt, že vláda zakázala používanie leteckých útokov a delostrelectva pri mestách potom, čo v oblasti havarovalo malajzijské lietadlo. Nehodu neprežilo 298 ľudí. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti.

536 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #armáda #Vladimir Putin #zostrelené malajzijské lietadlo