Najvyšší súd USA zrušil verdikt, ktorý bránil v poprave

Najvyšší súd Spojených štátov v utorok umožnil štátu Arizona popravu Josepha Rudolpha Wooda, ktorého súd v roku 1989 odsúdil na trest smrti za vraždu svojej priateľky a jej otca.

23.07.2014 07:26
debata

Zrušil tým rozhodnutie odvolacieho súdu, ktorý popravu plánovanú na stredu pozastavil kvôli sporu o právo na informácie o smrtiacich injekciách.

Federálny odvolací súd deviateho okrsku v sobotu vyšiel v ústrety Woodovej odvolaniu a jeho popravu pozastavil. Prvýkrát v USA pritom rozhodol, že štát musí zverejniť informácie o metódach vývoji smrtiacej látky a o jej výrobkoch. Arizona sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala na najvyšší súd a ten verdikt zrušil.

Richard Dieter, riaditeľ strediska DPIC, ktoré monitoruje výkony trestov smrti, povedal, že podobné argumenty proti smrtiacim injekciám ako Wood predložilo aj množstvo ďalších čakateľov na popravu, ostatné odvolacie súdy ich však doteraz vždy odmietali. Keby najvyšší súd verdikt súdu deviateho okrsku schválil, zasiahlo by to všetky americké štáty, ktoré praktizujú popravy, povedal Dieter agentúre AP.

Koncom apríla vyvolala v Spojených štátoch pohoršenie trýznivá poprava usvedčeného vraha 19-ročnej dievčiny Clyttona Locketta. Tridsaťosemročný muž bol popravený injekciou s nevyskúšanou zmesou smrtiacich látok, pri poprave trpel kŕčmi a zomrel až po 43 minútach od začatia popravy.

Už predtým odsúdenci žiadali podrobnosti o obsahu a výrobe injekcií, ktoré v USA nahradili elektrické kreslá a ďalšie spôsoby popravy. Štáty takéto informácie odmietajú zverejňovať v obave, že aktivisti bojujúci proti trestu smrti by na dodávateľa injekcií sústredili svoje kampane.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #trest smrti #Arizona