Kerry pricestoval do Izraela s cieľom presadzovať prímerie

Americký minister zahraničia John Kerry pricestoval v stredu do Tel Avivu s cieľom pomôcť ukončiť najhoršie násilnosti medzi Izraelom a Palestínčanmi za posledné roky.

23.07.2014 08:54 , aktualizované: 12:11
John Kerry Foto: ,
Americký šéf diplomacie John Kerry pricestoval do Tel Avivu.
debata (9)

„Minister Kerry dorazil do Izraela dnes ráno, aby s tamojšími predstaviteľmi prediskutoval pokračujúce mierové úsilie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Jen Psakiová.

Podľa jej údajov Kerry navštívi Jeruzalem aj Západný breh a stretne sa s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom, palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom ako aj izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Prezident USA Barack Obama v pondelok vyjadril znepokojenie nad stúpajúcim počtom obetí ofenzívy v Pásme Gazy, pričom vyzval na bezodkladné uzavretie prímeria medzi tamojšími militantmi a Izraelom. Kerry, ktorý vycestoval opäť na Blízky východ, by mal podľa neho urobiť všetko pre to, aby takúto dohodu pomohol vyrokovať.

Do Izraela odletel z Káhiry, kde sa stretol so zástupcami egyptskej vlády a Ligy arabských štátov. Egypt navrhol prímerie, ktoré však Hamas takmer okamžite odmietol. Kerry takmer bezprostredne po prílete do Egypta oznámil poskytnutie humanitárnej pomoci v hodnote 47 miliónov dolárov (35 mil. eur) pre desaťtisíce Palestínčanov z Pásma Gazy, ktorí museli utiecť pred násilím.

OOP súhlasí s podmienkami Hamasu na prímerie

Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) pod vedením palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v stredu odsúhlasila podmienky militantného hnutia Hamas na zastavenie násilia v Pásme Gazy.

Hamas podmieňuje Egyptom navrhované prímerie s Izraelom najmä ukončením blokády Pásma Gazy a ďalšími podmienkami vrátane zastavenia izraelskej agresie. „Zastavenie agresie a ukončenie všetkých foriem blokády sú podmienky celého palestínskeho ľudu,“ uviedol predstaviteľ OOP Jásir Abíd Rabbo.

Vyjadril presvedčenie, že kým všetci Palestínčania držia spolu, Izrael Pásmo Gazy nezlomí. K vyhláseniu OOP sa zatiaľ Hamas ani Izrael nevyjadrili. Abbás ešte v utorok navrhol päťdňové prímerie, počas ktorého by mali obe strany rokovať o podmienkach ukončenia násilia.

Pred izraelskými útokmi ušlo zo svojich domovov vyše 100-tisíc Palestínčanov. Násilie sa v utorok rozšírilo aj na Západný breh, kde izraelskí vojaci zastrelili pri Betleheme jedného Palestínčana počas násilného stretu s palestínskymi demonštrantmi.

Izraelská armáda v bojoch v Gaze prišla o ďalších dvoch vojakov

Izraelská armáda v noci na stredu bombardovala 20 cieľov v palestínskom Pásme Gazy. Zahynulo podľa nej 20 palestínskych radikálov a armáda prišla o ďalších dvoch vojakov.

Počet izraelských obetí viac než dvojmesačného konfliktu stúpol na 31, na palestínskej strane je okolo 600 mŕtvych. Veľké letecké spoločnosti pre pokračujúce raketové útoky Palestínčanov na Izrael pozastavili lety do Tel Avivu, podľa DPA na informačných tabuliach na Ben Gurionovom letisku ráno chýbali tri štvrtiny pravidelných letov.

Medzi prvými pozastavenie leteckého spojenia oznámili Delta Air Lines, American Airlines Group, United Airlines a ďalej tiež Lufthansa, KLM a Air France. American Airlines už rozhodli, že nebudú do Tel Avivu lietať ani vo štvrtok. Na stredu zrušila lety aj maďarská spoločnosť Wizz Air a od utorňajšieho večera do Tel Avivu nelieta ani poľská spoločnosť LOT. Či budú lety vo štvrtok obnovené, závisí na bezpečnostnej situácie.

Washingtonský konzultant pre leteckú dopravu Robert Mann sa domnieva, že sa americkí prepravcovia zachovali zodpovedne, pretože nesú právnu zodpovednosť za prevádzku svojich lietadiel. V utorok totiž dopadla jedna palestínska raketa do vzdialenosti asi 1,5 kilometra od letiska.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) vydal odporúčania k pozastaveniu letov v utorok na 24 hodín, ale izraelskí politici vrátane premiéra Benjamina Netanjahua vyzvali na obnovenie letov. S obmedzením nesúhlasí ani bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg. Vyzval USA, aby lety obnovili, a oznámil, že zo solidarity s Izraelom nasadne do prvého lietadla do Tel Avivu.

O rozhodnutí FAA hovoril telefonicky s Netanjahuom americký minister zahraničia John Kerry a hovorkyňa jeho úradu oznámila, že FAA vydá nové usmernenia do 24 hodín. Jeden z vysokých členov americkej administratívy citovaný agentúrou Reuters oznámil, že Washington neplánuje „meniť rozhodnutia FAA, bodka“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína