Lietadlá s obeťami leteckého nešťastia pristáli v Holandsku

V Holandsku pristáli prvé dve lietadlá s pozostatkami obetí katastrofy malajzijského boeingu, ktorý pred šiestimi dňami údajne zostrelili nad východnou Ukrajinou. Nešťastie neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

23.07.2014 09:49 , aktualizované: 16:51
Holandsko, lietadlo Foto: ,
Holanďania položili kvety a hračky na letisku v Eindhovene, kde očakávali prílet lietadla s pozostatkami obetí katastrofy malajzijského boeingu, ktorý bol zostrelený na východnej Ukrajine.
debata (21)

Na letisku v Eindhovene na juhu krajiny na lietadlá so 40 rakvami čakali nielen pozostalí, ale aj kráľovský pár a premiér Mark Rutte, uviedla agentúra AFP. Holandský stroj C-130 Hercules prepravil 16 truhiel a tesne ho nasledovalo austrálske lietadlo C-17 Globemaster s 24 rakvami.

Rakvy majú byť podľa agentúry Reuters prevezené na vojenskú základňu Hilversum, kde sa odborníci pokúsia o identifikáciu pozostatkov, čo môže trvať aj mesiace.

Lietadlá s rakvami dopoludnia odleteli z medzinárodného letiska v Charkove. Odprevadila ich čestná jednotka ukrajinskej armády. Pietnej rozlúčky sa zúčastnili západní diplomati a zástupcovia ukrajinskej vlády. Letisko bolo pod silnou ochranou ukrajinskej armády.

Holandská vláda na stredu vyhlásila štátny smútok v očakávaní prvých pozostatkov obetí katastrofy malajzijského lietadla, ktorý minulý týždeň letel z Holandska do Malajzie. V piatich železničných chladiarenských vozoch bolo v utorok z východoukra­jinského Toreza do Charkova prepravených približne 200 vriec s ľudskými pozostatkami. Koľko je to mŕtvych tiel, nie je zatiaľ úplne jasné.

Pri katastrofe minulý štvrtok zahynulo 298 ľudí, z toho 193 Holanďanov. Niektoré ukrajinské médiá tvrdia, že pri obci Hrabove, kam lietadlo spadlo, stále ešte ľudské pozostatky sú. Túto obavu vyjadril aj austrálsky premiér Tony Abbott. „Je celkom možné, že mnoho tiel stále v horúcom lete leží na mieste katastrofy. Sú vystavené manipuláciám, horúčave a zveri. To je situácia, do ktorej sme sa dostali,“ povedal Abbott novinárom. Dodal, že niektoré obete sa zrejme nepodarí nájsť.

Podľa Antona Heraščenka, poradcu ukrajinského ministra vnútra, z miesta pádu lietadla skupiny ozbrojencov vyvážajú hliníkové kusy boeingu a snažia sa ich speňažiť v zberniach kovov.

„Potom, čo rozkradli hotové peniaze, cennosti, mobilné telefóny a kreditné karty, pustili sa do svojej obľúbenej činnosti – zberu surovín,“ uviedol poradca. „Hliník z kostry lietadla je totiž niečo úplne iné, než liatinové kryty kanálov alebo cintorínske kríže,“ dodal. Rozrezávanie trupu lietadla autogénom vraj potvrdil aj hovorca misie európskych pozorovateľov Michael Bociurkiw.

Rozlúčka s obeťami leteckého nešťastia prebehla... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Ukrajina, Charkov Rozlúčka s obeťami leteckého nešťastia prebehla na letisku v Charkove.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. Podľa leteckej spoločnosti bolo na palube 193 Holanďanov, 43 Malajzijčanov vrátane 15 členov posádky, 27 Austrálčanov, 12 Indonézanov, 10 Britov, 4 Nemci, 4 Belgičania, 3 Filipínčania a 3 Vietnamci. Po jednom občanovi mali v lietadle aj Kanada a Nový Zéland.

Lídri povstalcov odmietajú obvinenia, že stroj zostrelili oni, akúkoľvek zodpovednosť popiera aj Rusko. Americké tajné služby však v utorok uviedli, že lietadlo s najväčšou pravdepodobnosťou omylom zostrelili proruskí separatisti neuvedomujúc si, že ide o civilné lietadlo. Rusko zároveň obvinili, že povstalcom poskytlo protilietadlové strely ako aj výcvik na ich používanie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina