V Nemecku ubúdajú rozvody, manželstvá trvajú dlhšie

V Nemecku ubúda rozvodov, za posledných desať rokov sa ich počet znížil o pätinu. Aj napriek tomu však končí rozvodom každé tretie nemecké manželstvo, vyplýva z údajov, ktoré tento týždeň zverejnil nemecký štatistický úrad. Podľa neho sa však predlžuje doba, počas ktorej ľudia v manželstve zostávajú.

23.07.2014 11:02
debata

Podľa údajov štatistického úradu sa vlani rozviedlo 170-tisíc nemeckých párov. Rozvodom tak skončilo 35,7 percenta uzavretých manželstiev. Zverejnené údaje potvrdzuje trend posledných desiatich rokov, kedy miera rozvodovosti v Nemecku klesá. V roku 2004 sa rozviedlo 214-tisíc párov, čo zodpovedalo 42,5 percenta uzavretých manželstiev.

Hoci rozvodov v Nemecku ubúda, stále sa ešte miera rozvodovosti nepriblížila k údajom z počiatku 90. rokov. Pred 20 rokmi sa končila rozvodom menej než štvrtina nemeckých manželstiev.

Predlžuje sa však doba ich trvania. Vlani rozvedené manželstvá trvali priemerne 14 rokov a osem mesiacov, zatiaľ čo v 90. rokoch to podľa štatistického úradu bolo 11 rokov a sedem mesiacov. Z údajov však vyplýva, že prevažná väčšina párov žije oddelene viac ako rok, než k rozvodu pristúpi.

Štatistici tiež upozorňujú, že pribúdajú páry, ktoré sa rozhodnú ukončiť manželstvo po viac než dvadsaťpäťročnom spolužití. Vlani ich bolo 24 300, teda takmer dvojnásobok oproti roku 1993. Vzostup nie je jednorazový a potvrdzuje dlhodobý trend, štatistický úrad ale neuviedol, aké by mohli byť jeho príčiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #manželstvo #rozvod