Čína uzavrela tridsaťtisícové mesto kvôli moru

Čína uzavrela mesto s 30-tisíc obyvateľmi a umiestnila 151 ľudí do karantény po tom, čo tu minulý týždeň zomrel muž na nákazu morom. Informovali o tom čínske štátne médiá. Obyvatelia mesta Jü-men v provincii Kan-su na severozápade krajiny ho nesmú opustiť a polícia okolo neho postavila cestné zábrany a vyzýva motoristov, aby mesto obišli po iných cestách, uviedla štátna televízna stanica CCTV.

23.07.2014 11:00
debata

Podľa dostupných informácií je obeťou 38-ročný muž, ktorý našiel uhynutého svišťa, rozsekal ho a nakŕmil ním svojho psa. V rovnaký deň dostal horúčku, a keď sa jeho stav zhoršil, odviezli ho do nemocnice, kde minulú stredu zomrel. Prečo o príčine jeho úmrtia médiá informovali až teraz, správy nespresnili.

„Mesto má dosť ryže, múky a oleja, aby zásobili všetkých obyvateľov až na jeden mesiac,“ dodala CCTV. „Stav miestnych obyvateľov i tých, ktorí sú v karanténe, je stabilizovaný,“ uviedla televízia. Do utorka sa podľa nej neobjavil žiaden nový prípad nákazy.

Čína zažila epidémiu moru koncom 60. rokov 19. storočia, ktorá sa do roku 1894 rozšírila do Hongkongu. Počas nasledujúcich 20 rokov sa nákaza rozšírila do prístavných miest po celom svete, kam ju zaniesli krysy na lodiach. Táto pandémia si vyžiadala asi desať miliónov obetí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mor