Merkelová sa medzi Nemcami teší historicky najväčšej obľube

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je obľúbenejšie ako kedykoľvek predtým. Za najvhodnejšieho človeka na najvyšší vládny post ju považuje 62 percent Nemcov, až s veľkým odstupom je na druhom mieste vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorého podporuje 11 percent ľudí. Ukázal to v stredu zverejnený prieskum spoločnosti Forsa pre televíziu RTL.

23.07.2014 11:35
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa teší vo svojej krajine veľkej obľube
debata (5)

„Angela Merkelová ešte nikdy nebola taká obľúbená,“ povedal šéf spoločnosti Forsa Manfred Güllner. „K jej všeobecne dobrému obrazu v posledných týždňoch ešte prispelo pozitívne spravodajstvo o jej návšteve futbalových majstrovstiev sveta, rovnako ako to, že vo štvrtok oslávila 60. narodeniny,“ doplnil.

Kancelárka, ktorá stojí na čele Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), sa pritom teší podpore u voličov všetkých nemeckých strán. Medzi priaznivcami sociálnej demokracie (SPD), ktorá tvorí s konzervatívnou CDU/CSU vládnu koalíciu, by dokonca Merkelovú do funkcie kancelárky volilo 39 percent ľudí, zatiaľ čo predsedu SPD Gabriela len 31 percent.

Obľúbenosť Merkelovej posilňuje aj volebné preferencie CDU/CSU. Konzervatívna únia by podľa prieskumu teraz dosiahla až 43 percent hlasov, jej popularita tak prvýkrát prekročila výsledok zo septembrových volieb, v ktorých CDU/CSU získala 41,5 percenta hlasov. Podľa spoločnosti Forsa by tak konzervatívci takmer určite dosiahli väčšinu v Spolkovom sneme, ktorá im v posledných voľbách unikla o päť mandátov.

Prieskum ale zároveň ukázal, že hoci majú Nemci Merkelovú v obľube, o jej súkromí toho veľa nevedia. Len 28 percent opýtaných vedelo, že manžel kancelárky sa volá Joachim Sauer.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #preferencie