Dve ukrajinské stíhačky zostrelilo Rusko, tvrdí Kyjev

Za stredajším zostrelením dvoch stíhačiek ukrajinskej armády môže byť zodpovedné priamo Rusko. Naznačila to ukrajinská Bezpečnostná rada, ktorá o tejto otázke mimoriadne rokovala.

23.07.2014 13:51 , aktualizované: 20:22
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí povstalci na ceste východne od Donecka.
debata (818)

Za stredajším zostrelením dvoch stíhačiek ukrajinskej armády môže byť zodpovedné priamo Rusko. Naznačila to ukrajinská Bezpečnostná rada, ktorá o tejto otázke mimoriadne rokovala. Rakety, ktoré zasiahli dva stroje typu Su-25, podľa jej informácií vypálili z ruského územia. „Dve naše stíhačky zasiahli vo výške 5200 metrov. Podľa predbežných informácií rakety vypustili z územia Ruskej federácie,“ uvádza sa v stanovisku vrcholného ukrajinského bezpečnostného orgánu.

Osud osadenstva lietadiel nie je známy. K zostreleniu oboch armádnych stojov malo podľa agentúry Reuters prísť neďaleko oblasti, kde zostrelili civilné malajzijské lietadlo s 298 osobami na palube. Zostrelenie jedného ukrajinského armádneho lietadla priznal aj Igor Strelkov, ktorý v súčasnosti vedie ozbrojencov vo východnom meste Doneck. Pilot stroja sa podľa neho po zasiahnutí katapultoval. Ďalšie informácie však nezverejnil. Spravodajský portál amerického denníka New York Times informoval, že militanti lietadlá zostrelili neďaleko dediny Dmytrivka v Doneckej oblasti.

Pri meste Snižne už vzbúrenci zostrelili niekoľko ukrajinských lietadiel, deň pred katastrofou Boeingu 777 to boli dve bojové lietadlá Su-25. Obeťami mobilných rakiet zem-vzduch sa stali aj dopravné vojenské lietadlá Il-76 ukrajinskej armády. Desiatky ľudí pritom zahynuli, niekoľkých pilotom sa podarilo katapultovať.

V Donecku pokračovali v noci prestrelky

V Donecku po celú noc pokračovali prestrelky medzi povstalcami a ukrajinskou armádou. Podľa agentúry Unian bola v mnohých štvrtiach prerušená dodávka elektriny a vody, pri ostreľovaní mesta zahynulo niekoľko ľudí a desiatky boli ošetrené v nemocnici. Granátom bol zasiahnutý donecký chemický závod, ktorý začal horieť. Intenzívne sa bojovalo aj pri doneckom letisku.

Streľba sa ozývala aj z okolia mesta Lysyčanska, ktoré v minulých dňoch obsadila ukrajinská armáda. V meste a tiež v susednom Severodonecku vojenské jednotky a príslušníci Národnej gardy likvidujú posledné povstalecké oddiely, uviedla ukrajinská agentúra. V Severodonecku bolo nájdených niekoľko zbrojných skladov s protitankovými strelami, húfnicami a veľkým množstvom munície.

Podľa ukrajinskej armády aj v noci na stredu pokračovalo ostreľovanie ukrajinského územia z Ruska. Armádny analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že ruskí vojaci pálili na ukrajinské pohraničné posty najmenej dvakrát z batérií.

Proruskí radikáli vytlačení z miest obsadených armádou sa podľa spravodajského serveru Cenzor sústreďujú v mestách Torez, Snižne a Alčevsk. Sústredenie povstaleckých bojovníkov zaznamenala ukrajinská vojenská rozviedka aj v obciach Avdijivka, Perevalsk, Dmytrivka a Ilovajsk.

Ukrajinská armáda začala minulý týždeň prudkú ofenzívu proti vzbúrencom, počas ktorej podľa neúplných a nepotvrdených údajov zahynuli desiatky ľudí. Vojakom sa podarilo vybudovať pozície na okrajoch najväčších miest Doneck a Luhansk a zbaviť sa radikálov v mestách Dzeržynsk, Rubižne, Popasna, Lysyčansk a Severodoneck. Už skôr stratili vzbúrenci pozície v dôležitých mestách Slaviansk a Kramatorsk.

818 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina