Merkelová a Gauck odsúdili vlnu antisemitizmu v Nemecku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová aj prezident Joachim Gauck v stredu odsúdili vlnu antisemitizmu, ktorá v posledných dňoch zasiahla Nemecko. Protižidovské výpady zaznievajú na demonštráciách zvolaných na podporu Palestíny v súvislosti s izraelskou ofenzívou v Pásme Gazy. Nemecké židovské združenia sa obávajú, že by súčasné antisemitské nálady mohli viesť aj k fyzickým útokom proti Židom.

23.07.2014 15:50
Angela Merkelová, Joachim Gauck Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident Joachim Gauck
debata (24)

Demonštrácie na podporu Palestínčanov sa tento týždeň konali v Berlíne, vo Frankfurte nad Mohanom, v Essene a v ďalších nemeckých mestách. V Berlíne demonštranti okrem iného skandovali heslá ako „Žid, ty zbabelé prasa, vylez a poď bojovať“.

„V živote by mi nenapadlo, že by som v Nemecku ešte niekedy mohol počuť podobné protižidovské pokriky,“ povedal denníku Frankfurter Rundschau predseda nemeckej Centrálne židovskej rady Dieter Graumann. Podľa neho sa teraz veľa nemeckých Židov obáva o svoju bezpečnosť. Strach vraj ešte posilnil prejav berlínskeho imáma Bilála Ismaíla, ktorý údajne vyzýval radikálnych salafistov, aby útočili na Židov a nezdráhali sa ich ani zabíjať.

„Toto nemôžeme a nechceme znášať,“ tlmočil v stredu vyjadrenia Merkelovej hovorca vlády Georg Streiter. Podľa nemeckej kancelárky predstavujú antisemitské výpady útok na slobodu a toleranciu v Nemecku. Graumann sa kvôli situácii obrátil aj na nemeckého prezidenta Gaucka. „(Gauck) jednoznačne židovské spoločenstvo ubezpečil, že v tomto období stojí pri ňom a berie jeho obavy vážne,“ povedal Graumann agentúre DPA.

Protižidovské výpady kritizovali tento týždeň aj ďalší nemeckí politici. Minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier uviedol, že pre antisemitské štvanice nie je v nemeckej spoločnosti miesto. Podľa ministra vnútra Thomasa de Maizièra demonštranti „prekročili červenú líniu“, minister vyzval políciu a prokuratúru, aby začali tvrdo trestať podnecovanie k protižidovskej nenávisti.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #židia #Angela Merkelová #antisemitizmus #Joachim Gauck