V Nigérii zomrelo pri dvoch útokoch najmenej 82 ľudí

V severonigerijskom meste Kaduna v stredu pri dvoch bombových útokoch zahynulo najmenej 82 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestneho pracovníka Červeného kríža.

23.07.2014 18:24
debata

Terčom prvého útoku bol umiernený moslimský duchovný Dahir Bauchi, ktorý vyviazol nezranený. Zomrelo ale najmenej 32 jeho stúpencov. Ďalšie explózie na preplnenom trhovisku si vyžiadali 50 obetí.

K atentátom sa podľa stanice BBC zatiaľ nikto neprihlásil. Za mnohými krvavými incidentmi z poslednej doby ale stoja islamisti z hnutia Boko Haram. Tí už v minulosti zaútočili na niekoľko umiernených moslimských vodcov, ktorí kritizujú ich ideológiu.

V danej oblasti však dlhodobo zúria nielen etnické a náboženské strety, ale aj spory o pôdu. Štát Kaduna a jeho rovnomenné hlavné mesto leží na hranici medzi kresťanským juhom a severnou časťou, obývanou prevažne moslimami.

Na mieste prvého výbuchu v centre Kaduna zostalo po explózii rozosiatych veľké množstvo mŕtvych tiel, popísali svedkovia agentúre Reuters.

Nigérijská vláda bojuje s povstalcami z Boko Haram už od roku 2009. Členovia hnutia rozpútali v poslednej dobe nevídanú vlnu násilia, ktorá sa zo severovýchodných štátov Borno, Yobe a Adamawa začala prelievať aj do hlavného mesta Abuje. Len za tento rok zabila skupina pri zhruba stovke teroristických útokov viac ako 3300 ľudí.

V apríli milície Boko Haram uniesli viac ako 270 dievčat z gymnázia v Chiboku, 219 ich je stále v zajatí. Bezpečnostná rada OSN koncom mája zaradila milície na zoznam teroristických organizácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Nigéria #bombový útok