Vodca Hamasu spája prímerie s ukončením blokády Gazy

Vodca palestínskeho hnutia Hamas Chálid Mišál je vraj pripravený súhlasiť s humanitárnym prímerím v Pásme Gazy. Požaduje však predtým ukončenie blokády tohto územia.

23.07.2014 21:45
Chálid Mišál Foto: ,
Vodca militantného hnutia Hamas Chálid Mišál.
debata (24)

Mišál to uviedol na tlačovej konferencii v Katare, kde žije v exile. Boje medzi Hamasom a Izraelom pokračovali už šestnástym dňom a vyžiadali si od začiatku ofenzívy asi 700 obetí. O možnosti prímeria v Izraeli rokoval americký minister zahraničia John Kerry a šéf OSN Pan Ki-mun.

„Každý od nás chce, aby sme prijali prímerie a potom vyjednávali o našich právach, to sme odmietli a dnes to znova odmietame,“ vyhlásil Mišál. Základným predpokladom vraj pre nich je, aby sa skončila viac ako sedemročná blokáda Pásma Gazy zo strany Izraela a Egypta, ktorý zatvára južný hraničný prechod v Rafahu. Už skôr sa predstavitelia radikálneho hnutia nechali počuť, že požadujú tiež prepustenie palestínskych väzňov.

Doterajšie pokusy o pokoj zbraní zlyhali. Káhira minulý týždeň prišla s návrhom na nepodmienené prímerie, po ktorom mali nasledovať rozhovory o prípadnom uvoľnení blokády Gazy. Tú zaviedli Izrael a Egypt v roku 2007, keď sa k moci v Pásme dostali radikáli z hnutia Hamas. Hoci Izraelčania prímerie minulý utorok schválili, palestínski radikáli v ostreľovaní raketami pokračovali a hnutie Hamas všetky návrhy odmietlo.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas