Aliancia zatiaľ vojakov na východ Európy neposiela

Najlepšiu reklamu Severoatlantickej aliancii robí ruský prezident Vladimir Putin. V súvislosti s konfliktom na Ukrajine to pre Pravdu povedal Thomas Nichols z americkej námornej akadémie.

24.07.2014 07:14
debata (23)

Podľa experta to však automaticky neznamená, že vojaci pod hlavičkou Severoatlantickej aliancie mieria do východnej a strednej Európy.

"Nezdá sa mi, že by Spojené štáty alebo ďalší partneri chceli v súčasnej politickej klíme výrazne investovať do NATO,“ myslí si Nichols. "Predpokladám však, že aliancia sa na východe predsa len postupne pomaly posilní. Nebude ľahké presvedčiť Američanov, aby to urobili, ale prezident Putin dokáže predať NATO tak, ako nikto od 80. rokov,“ povedal odborník.

Nichols reagoval na slová viacerých východoeurópskych lídrov pri príležitosti stretnutia hláv štátov Vyšehradskej štvorky, pobaltských krajín, Bulharska a Rumunska v utorok v Poľsku. Slovensko zastupoval prezident Andrej Kiska.

"Konflikt Rusko-Ukrajina je najdôležitejšia bezpečnostná výzva od konca studenej vojny,“ uviedla poľská hlava štátu Bronislav Komorowski pre médiá. "Je mimoriadne dôležité, aby sme posilnili východné krídlo NATO,“ povedal prezident.

Podobne sa vyjadrila aj bulharská hlava štátu Rosen Plevneliev, ktorý si vie predstaviť výraznejšiu prítomnosť aliancie i na juhovýchode Európy a v Čiernom mori. Sofia ponúka svoje vojenské zariadenia na aktívnejšie využitie pre spojencov. Priame zapojenie sa NATO do konfliktu na Ukrajine väčšina expertov nepredpokladá, aj keď sa nedá úplne vylúčiť. Najmä nie po zostrelení malajzijského boeingu.

"Podľa všetkého Holandsko, USA aj iní skúmajú možnosti, ako dostať tých, čo sú za katastrofu zodpovední, pred súd a ako pomôcť ukrajinskej vláde ukončiť násilnosti,“ povedal pre Pravdu bývalý bulharský minister obrany Todor Tagarev.

"Zapojenie sa jednotiek NATO do bojových operácií na východe Ukrajiny by však znamenalo nebezpečné zvýšenie napätia. S veľkou pravdepodobnosťou by to viedlo k takmer okamžitému priamemu vstupu Ruska do konfliktu,“ pripomína bezpečnostný expert Raimonds Rublovskis z Lotyšského inštitútu pre medzinárodné vzťahy. "Boje by sa mohli rozšíriť i na Pobaltie. Preto nepredpokladá scenár zapojenia sa NATO, keďže by mohol viesť k priamej vojenskej konfrontácii medzi alianciou a Ruskom,“ povedal pre Pravdu expert.

Už začiatkom septembra sa vo Walese koná summit NATO. Mohlo by s na ňom rozhodnúť, ako bude vyzerať prítomnosť aliancie na východe Európy.

"Na začiatku ukrajinskej krízy sa odpoveď NATO obmedzila na letectvo a námorné sily. USA poslali vojakov do Poľska, Estónska, Litvy a Lotyšska. Je to však americká iniciatíva, nie pod hlavičkou aliancie,“ povedal pre Pravdu John R. Deni z Inštitútu strategických štúdií na americkej armádnej akadémii.

Podľa odborníka sa zdalo, že napriek výzvam Varšavy a pobaltských štátov ani summit NATO nebude súhlasiť s nejakým zásadným posilnením prítomnosti aliancie na východe. "Katastrofa letu MH-17 zvýšila tlak, aby NATO urobilo viac. Stále však nie som presvedčený, že dôjde k dohode o stálom umiestnení pozemných jednotiek. Skôr pôjde o nejaké rotácie vojakov a posilnenie výcviku. Poliaci a pobaltské štáty by určite radi videli viac,“ uviedol Deni.

Expert si myslí, že najmä Nemecko, ale do istej miery aj Francúzsko a Taliansko, nie je ochotné ísť proti Rusku. "Umiestnenie vojakov by Moskva mohla vnímať ako snahu o zvýšenie napätia. A Nemecko sa tradične vidí ako most medzi Východom a Západom. Uprednostňuje multilaterálny diplomatický dialóg. Samozrejme, svoju úlohu zohrávajú aj ekonomické záujmy,“ pripomína Deni.

Samotná východná Európa však nie je úplné jednotná, čo sa týka pohľadu na stálu prítomnosť vojakov NATO na území jednotlivých krajín. Český premiér Bohuslav Sobotka a jeho slovenský kolega Robert Fico to prirovnali k jednotkám Varšavskej zmluvy. "Ale nie je ani potrebné, aby sa do týchto krajín presunuli vojaci NATO. Ak o to nestoja politickí lídri, nevidím dôvod pretláčať to v aliancii,“ povedal Deni.

Na druhej strane Slovensko na jeseň privíta medzinárodné vojenské cvičenie s označením Ground Pepper. Zúčastnia sa na ňom príslušníci armád Česka, Maďarska, Poľska a USA. Cvičenie má preveriť aj pripravenosť vojakov plniť úlohy podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy. Na jeho základe sa útok na jednu krajinu NATO vníma ako útok na všetky. Jednotky budú trénovať aj boj v mestskom priestore či presuny počas vedenia bojovej operácie a ochranu vlastných síl a využitie špeciálnych jednotiek.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Vladimir Putin #Thomas Nichols