Francúzsko chce dodať Rusku lode, spojencom sa to nepáči

Nie sme ako dieťa, ktoré rodič vedie za ruku, ozýva sa z Francúzska, ktoré čelí kritike za plánovaný predaj vojenských plavidiel do Ruska.

24.07.2014 07:21
loď, Mistral Foto: ,
Typ vojenskej lode Mistral.
debata (21)

Obchod spochybňujú významní spojenci Paríža, ako sú USA a Británia. Moskva má dostať dve lode Mistral a zaplatiť za ne 1,2 miliardy eur.

Američania to nepovažujú za správne s poukázaním na ruskú podporu separatistov na východe Ukrajiny a na zabratie Krymu. Podobne hovorí Londýn. „V Británii by to bolo nepredstaviteľné,“ upozornil podľa stanice BBC premiér David Cameron.

Pod spŕškou výčitiek sa zjednotili francúzski politici. Vládnuca ľavica a opozičná pravica zdôrazňujú, že ich krajina si nenechá diktovať. „Prezident François Hollande neustupuje. Odovzdáva prvú loď napriek tomu, že bol požiadaný, aby to nerobil,“ poznamenal líder socialistov Jean-Christophe Cambadélis pre iTélé. „Nemali by sme skákať len preto, že Američania povedia, aby sme skákali,“ podotkol pravicový exminister Xavier Bertrand pre rozhlasovú stanicu France International.

Francúzov zvlášť podráždili slová Camerona. Šéf diplomacie Laurent Fabius mu odkázal, aby sa v prvom rade staral o svoje veci. Zároveň ho podpichol, keď upozornil na boháčov z Ruska.

„Povedal som drahým britským priateľom, aby sme sa rozprávali o finančnom sektore. Zdá sa mi, že v Londýne žije pomerne dosť ruských oligarchov,“ uviedol Fabius pre televíziu TF 1 v narážke na to, či by Británia súhlasila s dôraznými sankciami proti Rusku vo finančnej oblasti. (Sú hlasy, podľa ktorých by sa prísne opatrenia EÚ mali dotknúť aj energetickej sféry a obranného priemyslu.)

Agentúra Reuters pripomína, že Francúzsko tvrdí, že zrušenie predaja lodí by ublížilo oveľa viac jemu ako Rusku. Prezident Hollande ubezpečil Moskvu, že prvý Mistral dostane koncom tohto roka. Naznačil, že o dodaní druhej lode by mohol popremýšľať. Paríž však pritom upozorňuje, že prípadné sankcie v tejto oblasti by sa nemali vzťahovať na uzatvorené zmluvy.

„Francúzsko musí dodržať slovo, čiže svoj podpis, lode musí odovzdať,“ zdôraznil exminister Bertrand. Dohoda bola podpísaná v roku 2011, keď v prezidentskom kresle sedel Nicolas Sarkozy. Dodanie plavidiel je dôležité z francúzskeho pohľadu v dvoch veciach, poznamenala agentúra AFP: „Je to významné pre obranný priemysel a pre dôveryhodnosť jeho exportu. Zlyhanie s dodaním lodí by malo následky na ďalšie rozpracované zbrojné kontrakty, ako je napríklad plán dohody o predaji 126 lietadiel Rafale do Indie.“

Znepokojenie nad možným sprísnením sankcií vyslovujú francúzski podnikatelia. „Bola by to chyba, ktorá by viedla k ekonomickej kríze v EÚ,“ nazdáva sa podľa agentúry RIA Novosti predseda Francúzsko-ruskej obchodno-priemyselnej komory Emmanuel Quidet. V súvislosti s kauzou Mistral si prokremeľské médiá všímajú najmä Camerona.

Denník Rossijskaja Gazeta ho fakticky označil za predĺženú ruku Washingtonu. „Ak presadí americko-britský postoj, tak zavedenie sankcií oslabí EÚ ako celok, ako aj hlavných hospodárskych konkurentov Británie, ekonomiky ktorých pocítia hlavné straty,“ napísal v komentári.

Dokonca ponúkol úvahu, podľa ktorej Američania tlačia úniu do tvrdých sankcií, aby z toho vyťažili: „Je vyššia pravdepodobnosť, že v takom prípade USA pri ďalšom posudzovaní dohody o voľnom obchode nanútia roztrieštenej EÚ svoje požiadavky.“

Je jasné, že prísne sankcie by pocítili obidve strany – únia aj Moskva. Podľa poslanca Romana Terjochina by sa Ruska dotkli v obrannom priemysle v podobe oslabenia rubľa a odlevu kapitálu. „Stratila by však aj EÚ, lebo krach zbrojných kontraktov je nevýhodný pre oboch,“ poznamenal podľa týždenníka Argumenty i fakty.

V Bruseli, kde sa rozhoduje o krokoch k Rusku, tlmočil názor Moskvy veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov: „Únia zatiaľ nedokázala zísť z koľajníc sankčnej dráhy napriek tomu, že je dostatočne očividné, že táto trať nikam nevedie,“ citovala ho agentúra ITAR-TASS.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Francúzsko #Rusko