Povstalci prešli na východe Ukrajiny do protiútoku, tvrdí armáda

Povstalci na východe Ukrajiny prešli vo štvrtok do protiútoku v snahe zastaviť postup ukrajinskej armády.

24.07.2014 09:19 , aktualizované: 11:20
debata (270)

Oznámil to ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk s odvolaním sa na správy poľných veliteľov. Operácie vzbúrencov údajne podporuje Rusko paľbou z diel a raketometov Grad.

Jednotky vzbúrencov sa podľa Tymčuka snažia dobyť späť územia stratené pri armádnej ofenzíve, ktorá sa začala minulý týždeň. Boje sa sústreďujú do okolia obcí Amvrosijivka a Illinka v Doneckej oblasti a Komyšne a Berezovo v Luhanskej oblasti. Ruská armáda údajne podporuje operácie povstalcov paľbou z diel, mínometov a raketometov Grad.

V Donecku sa v noci ozývala delostrelecká paľba. Bez elektriny je už druhý deň niekoľko štvrtí, zničených bolo podľa agentúry Unian takmer 50 transformačných staníc. V štyroch štvrtiach zároveň nefunguje dodávka vody. V Luhansku, ďalšej bašte separatistov na východe Ukrajiny, bol v noci pokoj.

Igor Girkin-Strelkov, ktorý sa označuje za ministra obrany Doneckej ľudovej republiky, v situačnej správe ohlásil tvrdé boje v okolí miest Marynivka a Dubrivka východne od Donecka. Na strane vzbúrencov je 50 mŕtvych a zranených, straty na strane ukrajinskej armády a Národnej gardy sú vraj niekoľkonásobne vyššie. „Protivník je značne demoralizovaný,“ povedal Strelkov tlačovej službe povstalcov.

Rusko odmieta podiel na zostrelení dvoch bojových lietadiel

Rusko sa dôrazne ohradilo proti obvineniam, že v stredu zostrelilo raketou dve ukrajinské bojové lietadlá operujúce na východe Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany označilo podobné obvinenia za „fantastické rozprávky“. Zopakovalo navyše kritiku amerického Pentagonu za jeho tvrdenia o podiele ruskej armády na tragickej nehode malajzijského lietadla z minulého týždňa.

Dve lietadlá Su-25 boli podľa ukrajinských zdrojov v stredu zostrelené vo výške 5 200 metrov nad Doneckou oblasťou a podľa predbežných zistení ich zasiahli rakety odpálené z ruského územia. Piloti oboch strojov sa pravdepodobne katapultovali a hľadajú ich armádne záchranári. K zásahu došlo neďaleko od miesta, kde sa minulý štvrtok zrútil malajzijský boeing.

Ruské ministerstvo obrany označilo ukrajinské obvinenia za pokus odpútať pozornosť od možného podielu Ukrajiny na skaze malajzijského lietadla. Tvrdenie Kyjeva je vraj možné zaradiť do „knihy armádnych aforizmov“.

Velenie ruskej armády zároveň obvinilo americké ministerstvo obrany, že doteraz nepredložilo žiadne vecné dôkazy o údajnej vine ukrajinských separatistov za pád malajzijského boeingu. „Odvolávajú sa na satelitné snímky. Kde sú? Nie je vylúčené, že dôkazy ešte len, s prepáčením, dorábajú,“ citoval moskovský rozhlas námestníka ministra obrany Anatolija Antonova.

Ukrajinská armáda zajala 18 povstalcov

Ukrajinská armáda zajala skupinu 18 bojovníkov samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, ktorú zadržala pri bojoch na východe Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská agentúra Unian. Väčšina zadržaných ozbrojencov má ruský pas, tvrdí agentúra s odvolaním sa na hovorcu ukrajinského velenia.

Medzi zajatými sú Rusi, ale aj Azerbajdžanci a jeden Srb. Miestnych ľudí z Luhanskej či Doneckej oblasti je medzi zadržanými málo. Podľa armádneho hovorcu Anatolija Prošyna sú v skupine aj Čečenci. Skupinu zadržal ukrajinský armádny útvar Sever, ktorý sa zapojil do bojov o mesta Lysyčansk, Rubižne a Ščasťa.

Podľa správ ukrajinskej tlače sú cudzí štátni príslušníci aj na najvyšších postoch povstaleckého velenia. To podľa nepotvrdených informácií teraz prevzal Vladimir Anťufejev, ktorý sa stal vicepremiérom samozvanej Doneckej ľudovej republiky pre záležitosti obrany.

Ruský generál podľa agentúry Unian pôsobil takmer 20 rokov v separatistickom moldavskom Podnestersku ako šéf miestnej tajnej polície KGB. Aparát povstaleckej tajnej služby sa vraj teraz snaží vytvoriť na východnej Ukrajine.

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina