EÚ uvalí sankcie na ďalších 15 Rusov a sympatizantov a 18 inštitúcií

Európska únia sa rozhodla uvaliť sankcie na ďalších 15 Rusov a Ukrajincov sympatizujúcich s Ruskom. Počet potrestaných v súvislosti s ukrajinskou krízou tak stúpne na 87. Na zoznam pribudne aj 18 inštitúcií a firiem, informovala vo štvrtok s odvolaním sa na diplomatov agentúra DPA.

24.07.2014 12:06 , aktualizované: 18:20
EÚ, Európska únia, vlajka Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

Rozhodnutie o rozšírení sankcií proti Rusku za odmietanie Moskvy prispieť k upokojeniu situácie na Ukrajine padlo na schôdzke najvyšších predstaviteľov krajín EÚ 16. júla. Únia ale vtedy oznámila, že konkrétne závery zverejní neskôr.

Sankcie proti osobám sa týkajú zákazu cestovania a zablokovania účtov. Mená postihnutých zatiaľ neboli zverejnené, ich súpis má byť známy do konca týždňa, uviedla agentúra AFP.

Nemecko chce zaviesť do konca mesiaca limitované protiruské sankcie

Sankcie Európskej únie voči sektorom ruského hospodárstva by mohli byť podľa nemeckej vlády zavedené do konca júla, ak sa Moskva rýchlo nepričiní o ukončenie krízy na východnej Ukrajine.

Agentúre Reuters to vo štvrtok v Bruseli oznámili zdroje únie. Postih by ale podľa Berlína mal mať časový limit, aby bolo možné vrátiť sa k normálnemu režimu. O takzvaných sektorových sankciách majú počas dňa v Bruseli rokovať veľvyslanci členských krajín EÚ. Ich diskusia nadviaže na utorkové zasadnutie ministrov zahraničia EÚ, ktorí poverili Európsku komisiu, aby sankcie pripravila.

Podľa overených zdrojov by sa mohli týkať kapitálového trhu, obrany alebo moderných technológií využiteľných v energetike. Do konca týždňa sa má objasniť, či bude zvolaný mimoriadny summit EÚ, ktorý by mal sankcie spustiť.

„Možno očakávať zavedenie sankcií do konca tohto mesiaca,“ povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj. Finančné sankcie vraj môžu zahŕňať zákaz odkúpenia ruských dlhov alebo nákupu akcií ruských bánk, nie však ruských štátnych dlhopisov.

Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski v utorok novinárom uviedol že súčasťou protiruských sankcií by mohol byť tiež obchod so zbraňami. Kontroverznou otázkou je najmä plánovaný predaj francúzskych výsadkových lodí Mistral Rusku, ktorý Paríž napriek protestom partnerov únie odmieta zrušiť.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Rusko #sankcie