Militanti plánujú útok v Nórsku, varuje bezpečnostná služba

Islamistická skupina s väzbami na Sýriu plánuje útok v Nórsku, a to možno už v nadchádzajúcich dňoch. Vo štvrtok to oznámila Benedicte Bjoernlandová, šéfka policajnej bezpečnostnej služby PST.

24.07.2014 14:54
debata (2)

„PST získala informácie, že osoby napojené na extrémnu (islamistickú) skupinu môže plánovať teroristický útok v Nórsku,“ uviedla Bjoernlandová na tlačovej konferencii. Podľa jej slov by k nemu mohlo dôjsť už onedlho – v priebehu niekoľkých dní. „Nevieme však ako, kedy ani akým spôsobom,“ pripustila.

Varovanie prichádza dva dni po tom, čo si Nórsko v utorok pripomenulo tretie výročie teroristických útokov Andersa Behringa Breivika. Radikál 22. júla 2011 najprv odpálil nálož v aute zaparkovanom pred vládnou budovou v Osle, kde zabil osem osôb. Následne oblečený v policajnej uniforme zamieril na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí.

Samozvaného bojovníka proti moslimom a prisťahovalcom v auguste 2012 súd uznal vinným z terorizmu a úkladných vrážd a odsúdil ho na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať až do konca života.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #islamistickí extrémisti