Sudánska kresťanka, ktorej zrušili trest smrti, sa stretla s pápežom

Sudánka Meriam Ishagová, ktorá bola nedávno zbavená trestu smrti za odpadlíctvo od islamu ku kresťanstvu a neskôr pri pokuse opustiť krajinu obvinená z falšovania dokumentov, vo štvrtok ráno docestovala do Talianska. Informoval o tom denník La Repubblica. Po prílete ju na pol hodiny prijal aj pápež František. Čoskoro vraj bude pokračovať v ceste do Spojených štátov, ktoré jej už predtým ponúkli azyl.

24.07.2014 15:30
Meriam Ishagová, pápež František, Vatikán, Rím,... Foto:
Sudánska kresťanka Meriam Ishagová sa stretla s pápežom Františkom.
debata (1)

Lietadlo s dvadsaťsedem­ročnou Meriam Ishagovou, jej manželom a dvoma deťmi, z ktorých jedno sa narodilo vo väzení, pristálo na rímskom letisku Ciampino. Vo vládnom špeciáli ju sprevádzal aj námestník talianskej ministerky zahraničia Lapo Pistelli, ktorý sa vraj prípadom sudánskej ženy dlhodobo zaoberal. Už z paluby lietadla zverejnil Pistelli na svojom facebookovom profile fotografiu s Meriam a deťmi sprevádzanú textom „Misia splnená“. Priamo na letisku potom sudánsku rodinu privítal premiér Matteo Renzi s manželkou a ministerka zahraničia Federica Mogheriniová.

Sudánska kresťanka Meriam Ishagová sa stretla s...
Meriam Ishagová s manželom a deťmi na audiencii...
+3Sudánka Meriam Ishagová, manžel a deti na...

Po prílete sa Ishagová stretla na pol hodiny aj s pápežom Františkom. Hlava katolíckej cirkvi jej podľa vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho poďakovala za „svedectvo viery“ a „pevnosť (vo viere)“. Stretnutím vraj chcel pápež ukázať svoj ​​súcit so všetkými, „ktorí trpia kvôli svojej viere“.

Odvolací súd na konci júna zrušil rozsudok, podľa ktorého mala byť Ishagová popravená obesením. Trest mal byť vykonaný až za dva roky, pretože žena bola v čase vynesenia rozsudku tehotná. Mala tak mať čas postarať sa o svoje čerstvo narodené dieťa.

Meriam sa narodila moslimskému otcovi, ktorý však s rodinou nežil. Podľa práva šaría sa má však otcovou vierou riadiť. Matka ju ale vychovala ako kresťanku, za kresťana sa aj vydala. Zatknutá bola v auguste 2013 za smilstvo, pretože islamské právo platnosť jej sobáša s príslušníkom inej viery neuznalo. Tento rok vo februári pripojil súd obvinenie z odpadlíctva od viery. Nad Ishagovou vyniesol ortieľ miestny súd podľa islamského práva v polovici mája. Predtým dostala možnosť vrátiť sa k islamu, čo však odmietla.

Po prepustení z väzenia a zrušení trestu smrti bola Ishagová pri pokuse vycestovať z krajiny znova zadržaná a obvinená z falšovania úradných dokumentov. Preukazovala sa totiž provizórnym juhosudánskymi pasom, teda dokladom krajiny, ktorej občanom je jej kresťanský manžel. Jej manželstvo, a teda cudziu štátnu príslušnosť ale sudánske úrady neuznávajú. Západné štáty, ochrancovia ľudských práv a rímskokatolícka cirkev prípad Meriam Ishagovej ostro kritizovali a niektoré krajiny ponúkli žene priamu pomoc. Sudán sa riadi islamským právom šaría, okolo 95 percent jeho obyvateľov vyznáva islam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #USA #pápež František #kresťanstvo #islam #Meriam Ishagová