Na Ukrajine sa rozpadla vládna koalícia

Ukrajinské strany Udar a Sloboda vo štvrtok opustili vládnucu parlamentnú koalíciu. Z parlamentnej tribúny to oznámili ich predstavitelia Vitalij Kovaľčuk a Oleh Ťahnybok.

24.07.2014 16:20
Ukrajina, parlament, Ťahnybok Foto: ,
Oleh Ťahnybok počas príhovoru v ukrajinskom parlamente.
debata (400)

Podľa médií ide o prvý krok k vypísaniu mimoriadnych parlamentných volieb, ktoré by sa mali konať tento rok v októbri. Na ukončení podpory vlády sa dohodla aj skupina nezávislých poslancov.

Prezident Petro Porošenko privítal tento krok otvárajúci cestu k predčasným voľbám a úplnej premene vedenia štátu, čo zodpovedá aj náladám voličov. „Proces rozpustenia snemovne a usporiadanie mimoriadnych parlamentných volieb sa začal,“ citovali ukrajinské médiá z prejavu Kovaľčuka, šéfa parlamentnej frakcie strany Udar. Jeho slová odsúdil poslanec Serhij Sobolev zo strany Vlasť, tretieho člena vládnej koalície. Rozhodnutie o rozpade koalície označil za nezodpovedný manéver, ktorý môže poškodiť úsilie vlády o likvidáciu proruského povstania na východe krajiny.

„Myslíme si, že za súčasnej situácie nesmie pracovať parlament, ktorý kryje štátnych zločincov a moskovských agentov, ľudí pracujúcich pre Kremeľ,“ povedal Ťahnybok ukrajinskému vysielaniu BBC.

Ešte predtým boli zo snemovne vylúčení komunistickí poslanci, podozrievaní z kolaborácie s Moskvou a z podpory proruských separatistov. „Dúfam, že už nikdy viac komunisti v parlamente nebudú,“ vyhlásil predseda snemovne Oleksandr Turčynov, zatiaľ čo ďalší poslanci tlieskali a kričali „Sláva Ukrajine!“.

Súčasťou koalície, ktorá sa dostala k moci po februárovom prevrate a páde prezidenta Viktora Janukovyča, bolo okrem strán Udar, Vlasť a Sloboda ešte niekoľko menších poslaneckých skupín a pomerne veľký počet nezávislých poslancov. Časť z nich po zmene režimu prebehla z predtým vládnej Janukovyčovej Strany regiónov. Koalíciu tvorilo celkovo 250 poslancov.

Podľa ukrajinskej ústavy by pri absencii vládnej väčšiny najmenej 226 zo 450 poslancov malo byť do mesiaca rozhodnuté o vyhlásení mimoriadnych volieb. Prezident Porošenko už skôr oznámil, že by sa mali konať koncom októbra.

Počas dňa hlava štátu podľa agentúry Interfax nabádala, že odchod poslancov z vládnej koalície by nemal činnosť parlamentu ochromiť. Napríklad kvôli financovaniu armády je potrebné schváliť zmeny v štátnom rozpočte, ako aj ďalšie normy, na ktorých závisí spolupráca so zahraničnými veriteľmi.

Ukrajinský parlament bol od februárového prevratu terčom častej kritiky za to, že časť jeho poslancov minulosti aktívne podporovala Janukovyčov režim. Ten je dnes označovaný za zločinecký. Strana Vlasť, hlavná časť vládnej koalície, navrhovala presadiť v jednokomorovej snemovni ešte do volieb viacero reformných zákonov nevyhnutných pre riešenie úloh prechodného obdobia.

„Nechápem, prečo nemohli počkať ešte štyri či päť hodín, než parlament tieto zákony schváli,“ povedal Turčynov, ktorý je predákom strany Vlasť.

400 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Ukrajina #Udar #Oleh Ťahnybok