Maďarský Jobbik vyzýva na bojkot izraelských výrobkov

Maďarské krajne pravicové Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) vo štvrtok vyzvalo EÚ na okamžité pozastavenie dohôd medzi jej členskými krajinami a Izraelom v súvislosti s jeho vojenskou ofenzívou na území palestínskeho Pásma Gazy.

24.07.2014 20:40
debata (27)

Podľa vedenia extrémistickej organizácie je židovský štát „agresorom“ a Maďari by preto v rámci vyjadrenia odporu s jeho politikou mali bojkotovať izraelské výrobky a to až kým sa neskončia jeho „násilné akcie“.

Podľa jedného z lídrov radikálneho hnutia Tibora Banu je nemysliteľné, aby únia vo svetle aktuálnych udalostí zachovávala vzťahy s Jeruzalemom. Bana zároveň skritizoval lídrov bloku za podporovanie Izraela.

Izraelské sily už takmer tri týždne pokračujú v ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá je odpoveďou na raketové útoky tamojších palestínskych ozbrojencov. Násilie je vyústením napätia spôsobeného júnovým únosom a zabitím troch izraelských tínedžerov a následným upálením palestínskeho mladíka. Izraelská ofenzíva si podľa aktuálnych informácií vyžiadala viac ako 700 obetí, pričom väčšina mŕtvych sú civilisti. O život prišlo aj 32 Izraelčanov, z toho traja civilisti.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Izrael #Pásmo Gazy #Jobbik #bojkot