Radikáli v Iraku vraj nariadili obriezku žien v Mosule a okolí

Islamskí radikáli z Islamského štátu nariadili obriezku všetkých žien a dievčat žijúcich v severoirackom Mosule a okolí, teda na území severného Iraku, ktoré táto skupina ovláda. Oznámila to vo štvrtok koordinátorka pre humanitárne operácie OSN v Iraku Jacqueline Badcocková.

24.07.2014 21:00
Irak, Mosul, Libanon, kresťania, Foto: ,
Podporovatelia kresťanov v Mosule. Transparent vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby konalo.
debata (66)

S novinármi hovorila z mesta Irbíl v irackom Kurdistane. Podľa nej vydal Islamský štát náboženský edikt, fatvu, ktorá sa týka štyroch miliónov žien a dievčat.

„To je v Iraku úplne nová vec, najmä v tej oblasti. Vyvoláva to veľké obavy a nesmie sa to naplniť. Nie je to vôľa irackého národa ani žien žijúcich na území ovládanom tými teroristami,“ povedala Badcocková.

Islamský štát dobýva sever Iraku od júna a založil tam rovnako ako na severe Sýrie kalifát. Spravovať ho chce v súlade s islamským právom. Hneď po obsadení Mosulu jeho ľudia odporučili ženám, aby sa obliekali podľa moslimského zvyku, teda úplne sa zahaľovali, a aby na verejnosť vychádzali čo najmenej. Už vtedy mnohé ženy upozornili na to, že to nie je v súlade s doterajšími zvyklosťami a že Islamský štát vracia Irak o stáročia naspäť. Nikto z Islamského štátu zatiaľ na informáciu Badcockovej nereagoval.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #islamskí militanti #Islamský štát #ženská obriezka