Austrália chce na Ukrajinu vyslať takmer 200 policajtov a vojakov

Austrália sa rozhodla posilniť skupinu policajtov a vojakov, ktorí majú dohliadať na situáciu na mieste pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny.

25.07.2014 11:28
Ukrajina, zostrelené malajzijské lietadlo Foto: ,
Satelitný snímok ukazuje miesto, kde sa zrútilo malajzijské lietadlo.
debata (65)

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie premiéra Tonyho Abbotta. K tímu deväťdesiatich mužov sa má pripojiť ďalšia stovka austrálskych vojakov a federálnych policajtov.

Prvá skupina príslušníkov armády a bezpečnostných zložiek čaká v Londýne na súhlas ukrajinskej vlády k výjazdu na miesto tragédie. Ich pobyt musí schváliť prezident Petro Porošenko a odhlasovať ho musí ukrajinský parlament. Niektorí z členov austrálskeho tímu majú byť ozbrojení. V najbližších dňoch má túto skupinu posilniť ďalších sto mužov, uviedol Abbott.

„Je to humanitárna misia s jasným a jednoduchým poslaním. Očakávam, že operácie na východe Ukrajiny, ak sa uskutočnia podľa plánu, nebudú trvať dlhšie ako niekoľko týždňov,“ povedal Abbott novinárom. Na mieste katastrofy pri východoukrajinskej obci Hrabovo pracujú experti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Malajzia a niekoľkých západných štátov, ktorí skúmajú trosky stroja. Z jeho údajného zostrelenia sa vzájomne obvinili Kyjev a východoukrajinskí povstalci podporovaní Moskvou.

Podľa štvrtkového vydania denníka The Wall Street Journal našli experti OBSE na jednom z úlomkov havarovaného lietadla známky poškodenia strelou. Otvory v dieli lietadla označuje denník za prvé faktické potvrdenie toho, že malajzijský boeing zasiahla raketa. OBSE sa na údajnému nálezu zatiaľ nevyjadrila.

Z miesta už boli odvezené pozostatky obetí katastrofy, ktoré postupne prevážajú vojenské lietadlá z Charkova do holandského Eindhovenu. V sto kilometrov vzdialenom Hilversume pozostatky skúmajú odborníci, ktorí s pomocou analýzy DNA tela identifikujú.

Prevoz pozostatkov z Ukrajiny do Holandska mal podľa pôvodných plánov skončiť v piatok, ale posledný transport sa zrejme uskutoční až v sobotu. Hovorkyňa holandskej misie v Charkove v piatok agentúre Interfax povedala, že v piatok by do Eindhovenu mali prepraviť 74 špeciálnych kontajnerov s pozostatkami.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #Austrália #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo