Slovenský armádny tím radí afganskému práporu rýchlej reakcie

V misii ISAF v južnom Afganistane začal svoju činnosť v poradí druhý poradenský tím pre afganské bezpečnostné sily MSF SFAT (Mobile Strike Force Security Forces Advisory Team). Tvorí ho 48 slovenských profesionálnych vojakov.

25.07.2014 13:01
debata (3)

„Je to Vojenský poradenský tím vyslaný Ozbrojenými silami SR pre poradenskú činnosť práporu rýchlej reakcie Afganskej národnej armády. Slovenský tím sa podieľa na výcviku, poradenstve a zvyšovaní schopností afganských bezpečnostných zložiek,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Vojenský poradenský tím MSF SFAT je už štvrtou zložkou Ozbrojených síl SR, ktorá sa podieľa na školení afganských bezpečnostných zložiek. Doposiaľ pomáhal na príprave práporu bojového zabezpečenia, pričom jeho príslušníci boli v tom čase medzi prvými, ktorí pôsobili aj mimo koaličných základní. Slovenskí vojaci pripravovali aj špeciálne sily a policajné zložky afganských bezpečnostných síl. Toto poradenstvo a výcvik ocenilo aj velenie operácie ISAF.

Na leteckú základňu KAF v afganskom Kandaháre pricestovala v druhej polovici júna posledná rotácia slovenských vojakov, ktorá mala dovedna 292 členov. V strážnej jednotke začali slúžiť prevažne príslušníci z 12. mechani­zovaného práporu z Nitry.

Jednotka SOAG (Special Operations Advisory Group) je zložená z vojakov z 13. mechani­zovaného práporu z Levíc a príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia. Ďalší slovenskí vojaci pôsobia na veliteľstvách ISAF. S poslednou rotáciou vojakov do Afganistanu pricestovala aj deväťčlenná riadiaca skupina, ktorej úlohou je pripraviť podmienky pre stiahnutie techniky a materiálu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Ozbrojené sily SR